Жалба до Административния съд и сигнал до премиера и министъра на финансите за злоупотреба с държавни средства е подал областният управител на Русе Данаил Ковачев. Става дума за буферен паркинг в района на Дунав мост, за който държавата отпусна 3 милиона лева на община Русе, предаде БНР.

За проблемите около изграждането на паркингите в района на граничния пункт Дунав мост се заговори още преди шест месеца след публикация на Антикорупционния фонд. Става дума за два терена, общинска собственост, на които да се изградят панкинги за камионите, които задръстваха пътищата към границата. По-големият бе предоставен на частен изпълнител, а за по-малкия община Русе получи помощ в размер на 3 милиона лева от държавата с постановление на Министерски съвет от правителството Кирил Петков. Този паркинг трябваше да осигурява месечен доход за бюджета на общината и самата тя да го управлява.

Сега областният управител Данаил Ковачев сигнализира за документални абсурди и парадоксално изпълнение на изграждането на общинската част.

"В момента нямаме годен самостоятелен паркинг за тежкотоварни автомобили, изграден по това постановление. Ще дам награда от 200 лева на всеки водач на тежкотоварен автомобил, който успее да мине през тази асфалтова ивица и успее да премине през порталната врата. За мене пътят, който свързва изградения паркинг, самостоятелно възложен и изграден от община Русе, не отговаря на изискванията и не е в състояние да изпълнява функциите си", заявява Днаил Ковачев.

И отбелязва, че въпреки настояването му да получи инвестиционния проект от кметската администрация, не е предоставен чрез мълчалив отказ.