Общо 10 000 абонати в 20 населени места в област Русе вече втори ден са без електрозахранване, а в 33 няма вода. Това съобщиха от областната управа в Русе.

Проблемите с водоподаването са причинени от липсата на електрозахранване в помпените станции.

Екипите на електроразпределителното дружество продължават да работят приоритетно за отстраняването на авариите по основните електропроводи.

Повредите са от най-различен характер, като преобладават скъсани проводници, счупени конзоли и изолатори, както и пречупени стълбове.

Ситуацията е най-тежка в общините Борово, Бяла, Две могили и Ценово. На места там, където няма електричество, има проблеми с мобилните оператори.

Повече от 40 машини почистват и обработват против заледяване пътищата в област Русе, съобщи за БТА директорът на Областното пътно управление Стамен Савов.

Главните пътища от Русе за София и за Силистра са отворени. Затворен остава пътят между Русе и Разград. Проблемът е в големите снегонавявания на територията на област Разград. Очаква се направлението да остане затворено до края на деня. Сериозни затруднения има и по пътищата Две могили - Кацелово, Две могили - Батишница, Тръстеник - Две могили, както и между Батин и Горно Абланово.

Днес е неучебен ден за всички училища и детски градини в седем от осемте общини в област Русе - Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Сливо поле и Ценово.

В община Русе учебен процес няма в професионалната гимназия по селско стопанство "Ангел Кънчев", както и в училищата в селата Николово и Хотанца. Учениците на основно училище "Ангел Кънчев" в град Русе също нямат занятия.