Сигнал за първата измама бил подаден около 13,20 часа в събота. 58-годишна жена обяснила, че предният ден неизвестен мъж се обадил на домашният й телефон и се представил като Стефан Попов Димитров от криминална полиция. Същият обяснил, че е задържан измамник и в него е намерен телефонния й номер. Предупредил я, че може някой да й се обади и да я заплашва.

След това се обадил детски глас, който през плач обяснил, че ще му правят операция и че ще даде на доктора да обясни. Разговорът продължил мъж. Псевдодокторът казал на потърпевшата, че са нужни 3000 евро за операцията на детето. След това я заплашил, че ако не даде парите, ще пострадат близките й.

Жената се обадила на "Димитров" и му разказала какво се е случило. Той й дал указания да събере всичките си пари и да ги предаде, за да могат да хванат извършителите, включително и пари от сметки в банки. Поискал й номера на мобилния й телефон, за да поддържат връзка постоянно.

Тя взела 1020 лева, колкото имала в дома си, и отишла до офис на банка. От там изтеглила още 2100 лева. По указания на "Димитров" отишла пред голям магазин в центъра на Русе и сложила парите в найлонова торба, като отделила 150 лева извън нея. Там се явил мъж на около 30-40 години. Той бил висок, слаб, с черна коса, облечен с черно яке и черен панталон, със светло лице. Жената му дала парите и влязла в магазина, а мъжът заминал. Обща щета е на стойност 3 120 лева.

Сигнал за втората измама бил подаден на 4 март /неделя/. На домашен и на мобилен телефон, ползвани от 87-годишен мъж от Русе, се обадил "полицай Кънчев". Последният го уведомил, че е потенциален обект на телефонна измама, като чрез заплахи и за саморазправа възрастният русенец бил принуден да изхвърли през терасата си 1750 лева, както и златни и сребърни бижута - всичко на обща стойност 1950 лева.