Григоров, неговият заместник Валентин Колев и началникът на отдел "Държавна собственост" инж. Огнян Атанасов са се запознали на място със създалата се рискова обстановка, предизвикана от активизиралото се свлачище на територията на селото. То е регистрирано още през 70-те години на миналия век, но от година се наблюдава засилена активност. За минимизиране на опасността от причиняване на щети са били предприемани различни мерки, сред които свикване на комисии от специалисти, а също и подаване на сигнали до компетентни институции.

Обстановката сега е породена както от обилните валежи, паднали през изминалата седмица, така и от повишеното ниво на подпочвените води.

Нанесените щети се изразяват предимно в пропадане и свличане на земни маси, представляващи части от дворове на жители на Пиргово. Това е предизвикало срутване на стопански постройки и образуване на пукнатини по къщите на хората на улица "Пиргос".

От областната управа обясниха, че свлачището е активно и представлява опасност за имотите и техните обитатели.

Сред мерките, които се предприемат са уведомяване на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Целта е осигуряване на средства за необходимите геологопроучвателни дейности за изясняване на причините и за овладяване на свлачището.

От областната управа съобщиха, че Григоров е в постоянен контакт с всички страни, имащи отношение по проблема.