Експедицията се реализира по българо-немски проект, който се финансира от федералното правителство. Предвидено е дейностите да са с продължителност от три години. „През първите две години ще се съсредоточим на теренните проучвания, а краят на периода е посветен на научни анализи“, съобщи ръководителят на проекта доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт към БАН.

Разкопките започнаха преди десетина дни и ще продължат до 7 април. Вторият етап на съвместната експедиция е предвиден за края на август и началото на септември. Обект на проучването е районът около Таш баир, който в превод на български означава каменен хълм, и се намира в близост до Новград.

Останките, които се проучват са от периода между 4 – 6 век, когато тези места са попадали в границата на Римската империя. Людмил Вагалински говори за старта на разкопките пред служители на общинската администрация и направи презентация за откритото досега в римския кастел Ятрус край село Кривина, съобщиха от община Ценово.

„Опитваме се да извлечем колкото се може по-богата информация за историята на даден район. По принцип разкопките се провеждат рано през пролетта и есента, защото не пречим на земеделските производители от една страна. От друга – има много по-добра видимост и поле за действие на апаратурата, с която извършваме проучванията“, сподели ръководителят на археологическата мисия.

Ученият преди години е провел проучването на останките на Ятрус, където е бил един от лагерите на Първи италийски легион.

Археологът разказа, че вече са попаднали на уникални находки в района на община Ценово.
През 4 век тук е било съсредоточено най-голямото производство на вар в Римската империя. Варниците са запазени в изключително добро състояние, е мнението на специалистите.

Според тях проучванията показват, че тук са се произвеждали най-малко по 200 тона вар на месец. Досега са открити десет пещи.

„По време на проучването успяхме да разкрием и пещ за керамика. Тя е изградена по келтски образец и засега е първата и единствена в България“, допълни доц. Вагалински.

Друг интересен експонат е римска тежест за теглене на жито. Колекцията се допълва от парчета керамика, датирани от Първата българска държава.

Людмил Вагалински не скри, че с това богато историческо наследство община Ценово може да се превърне в привлекателна туристическа дестинация. Трябва само да се намерят най-подходящите възможности за експониране на находките и за привличане на потока от любители на историческото минало от страната и чужбина.