Русенският митрополит Наум, който е организатор на събитието, заяви, че днешните ученици растат и се образоват в един различен свят. Усилията трябва да бъдат насочени по такъв начин, че родителите да имат положителна нагласа към религиозното образование на техните деца.

Целта на форума е да бъдат изведени и разграничени различните подходи при преподаването на предмета Религия в средните училища и вероучителните занимания в катехизаторските курсове и неделни училища към енорийските храмове.

В семинара, който ще продължи до 5 октомври, участват преподаватели по религия от Румъния, Сърбия и Гърция, които имат опит в провеждането на християнско образование както в училищата, така и на енорийско ниво.

По време на форума ще бъдат представени и два сборника - "Модели на сътрудничество между Църквата, общинската власт и държавата за провеждане на религиозно образование в България (1997-2017)", съдържащ материали от предишния семинар, състоял се в Русе през април миналата година, както и "Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир", който е помагало за учители.