Изложението ще се състои от 11 до 13 май, съобщиха от Русенския университет.

Организатори са инженерните факултети на висшето училище, със съдействието на Министерството на земеделието и храните, Областната администрация в Русе, Общината и Съюза на учените в града.

От университета припомнят, че специализираното изложение е единствено по рода си в Северния централен район и е третото по големина в България.

В парка на висшето училище ще бъдат изложени обработваща техника за земеделието, прикачен инвентар, средства за растителна защита, градинска техника, напоителни системи и други стоки и услуги за селскостопанското производство.

Дистрибутори на автомобили ще покажат най-новите модели, които предлагат на клиентите си.

В програмата са предвидени срещи на студенти с работодатели, семинари, кръгли маси и дискусии. Специален гост на събитието ще бъде маркетинг директорът на световната компания "Massey Ferguson" Кембъл Скот, който ще изнесе публична лекция на тема "Технологиите при земеделската техника и тяхната роля за осигуряване на системното изхранване на растящото световно население".

Като част от "Русенското изложение" на 12 май (четвъртък) ще бъде организирано и "Иновативно младежко ЕКСПО".

Във форума ще се включат повече от 30 участници - университети и академични клубове, средни училища, центрове и институти на БАН. Публиката ще види и новите болиди, с които Русенският университет ще участва в състезанието "Shell eco-marathon", както и дронове и роботи, създадени в университетските лаборатории.

Свои разработки ще представят всички факултети и филиали, както и професионалните студентски клубове и научноизследователски студентски лаборатории.