Събитието е част от Програмата за развитие на туризма на общината и цели създаване и налагане на кулинарна марка в заведенията за хранене и развлечение в региона.

По време на фестивала участващите ресторанти ще представят пред жители и гости на града своите кулинарни идеи, както и типични за Русенския регион ястия.

Предвидено е кулинарно състезание между заведенията за хранене, състоящо се в разработване на специфични менюта с ястия от Дунавския регион, които ще се предлагат през седмицата.

Участниците ще бъдат оценявани от професионално жури с председател шеф Ивайло Димитров - заместник-председател на Българската асоциация на професионалните готвачи.

Програмата включва още кулинарно шоу, което ще се организира на 11 май в центъра на Русе.

В него ще се представят кулинарни екипи от местни ресторанти, със специалното участие на Иван Звездев. Фестивалът ще приключи на 13 май с кулинарно състезание "Като шеф готвачите", в което ученици от професионалната гимназия по туризъм ще покажат своите умения пред публика.