Двама министри отговаряха пред депутатите днес за мерките срещу разпространението и последствията от коронавируса. Според здравния министър народните представители дават лош пример на хората, а образователният Данаил Вълчев успокои, че няма да има ученици, които да пропуснат уроци.

"Какъв разум и загриженост проявяваме в тази зала, когато половината от народните представители стоят без маска в затворено пространство? Кое в заповедта на министъра не е ясно? Това е важен елемент - даваме пример на всички, които ни гледат", заяви проф. Костадин Ангелов.

Повод за това стана въпрос от депутата Георги Михайлов от левицата по време на парламентарния контрол за взетите мерки в училищата заради коронакризата. Той призова министъра за разум и загриженост и да не се стигне до управленски решения срещу присъствената форма на обучение. Михайлов изтъкна, че вирусът не е толкова опасен за децата и те не се заразяват толкова.

Здравният министър се обърна към колегата си и като към лекар, като посочи, че той разбира прекрасно риска от неносенето на маска:

"Вие като лекар го разбирате прекрасно, защото винаги сте носил маска, когато сте участвали в трансплантирането на костен мозък на пациенти и знаете, че маската предпазва".

Ангелов коментира, че не разбира аргументите зад това да не се носи маска на закрито в парламента. Според здравния министър заповедта му е ясна.

"Вие познавате голяма част от лекарите, които се разболяха и починаха. И на техните семейства ли да обясним, че не мислим като лекари и хора, които трябва да проявим разум в кризата?", коментира Ангелов.

"Предвижда се закупуването на минимум 80 000 устройства за електронно обучение - 20 000 за учители и 60 000 за ученицитe. Системата е много подготвена, включително и от техническа обезпеченост", каза пък министърът на образованието Красимир Вълчев.