Заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за ценностите и прозрачността, Вера Йоурова ще бъде на посещение в България. Това съобщиха от Представителство на Европейската комисия в България. Преди да дойде у нас Йоурова се срещна с българския премиер.

"Имате пълната ни подкрепа за Шенген. Всички условия за приемането в Шенгенското пространство са изпълнени", заяви заяви заместник-председателят на Европейската комисия пред министър-председателя в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Тя припомни, че същата позиция застъпва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Вера Йоурова оцени високо усилията на България за опазването на външната граница на Европейския съюз. Според нея това би трябвало да се отчита и от останалите държави членки. ЕК очаква нидерландски експерти да посетят района на границата ни в предстоящата мисия през ноември, съобщиха още от МС.

Вера Йоурова отбеляза като голям позитив прекратяването на действието на Механизма за сътрудничество и оценка за България. Оттук нататък нашата страна и Румъния ще бъдат оценявани наред с всички останали държави членки на базата на обективни критерии по Годишния механизъм на ЕС за върховенството на правото.

Премиерът запозна заместник-председателя на ЕК с приоритетите на правителството, по които кабинетът работи усилено. Йоурова поздрави Денков за политическата воля за приемането на антикорупционното законодателство и предстоящите промени в Конституцията, информират от МС.

Министър-председателят ще изложи доводите на България за присъединяването ни към Шенгенското пространство на заседанието на Европейския съвет (ЕС), което се провежда в белгийската столица днес и утре.

В София еврокомисар Йоурова ще проведе срещи със заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел, с министъра на правосъдието Атанас Славов, с председателя на Конституционния съд Павлина Панова, с председателя на Народното събрание Росен Желязков и членове на парламентарни комисии.

По време на визитата си заместник-председателят Йоурова ще участва в първата годишна среща на Балканския конституционен форум, която събира представители на конституционните юрисдикции на Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Румъния, Република Северна Македония, Турция, Хърватия и Черна гора.