В опит да посочи на бившия си български колега Бойко Борисов цялата абсурдност на позицията на София по отношение на македонската идентичност, премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев го попита как е възможно само македонците да произхождат от българите, пише белградската "Политика".

"Според науката всички произхождаме от маймуните, а според вярата всички произхождаме от Адам и Ева. Как само македонците произхождат от българите", е казал Заев в разговор с Борисов.

Заев отново е повторил, че "проблемът с България е смешен".

"Казват, че приемат реалността на македонската идентичност и език, но искат да видят корените", отбеляза македонският премиер. Той добави, че историкообразователната комисия трябва да разработи всички възможни аспекти и да намери решение за всички исторически личности и по този начин да ни направи приятели, а не да ни разделя.

"Не се отказвам, защото Европейският съюз няма алтернатива. Продължаваме европеизирането у дома, но това не е същото като европеизирането чрез преговорния процес, чрез глави. Чрез глави и клъстери идват милиони за подкрепа, за да ви мотивират и да ви насърчат наистина да покажете ценностите и ефектите от реформите в страната", посочи лидерът на югозападната ни съседка.

Той оцени, че българският народ е показал на предишните избори, че иска европейско ръководство, което решава проблемите.

А лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов написа в профила си във Facebook, че "при сегашната ситуация промяна на посоката по отношение на Македония ще е национално предателство!

Без ясното признаване на българските корени, българската идентичност и език на населението в миналото България няма право на отстъпки." Позицията му е по повод предстоящите днес срещи на президента Радев и служебния външен министър Стоев с европейския комисар по разширяването Оливер Вархей и на португалския външен министър Аугусто Силва.

"Никакви нови "креативни" предложения, които не отговарят на всяка от точките на Рамковата позиция на България от ноември 2019 г., подкрепена с Декларация на Народното събрание, не могат и не следва да бъдат приемани, категоричен е Каракачанов". И добавя:

"Никакви едностранни декларации или обещания на Скопие, които не са обвързани с ясни механизми за проследяване, изпълнение и санкции, не бива да бъдат залагани в самата преговорна рамка. Следователно те не могат и не следва да бъдат приемани".

"Без ясното признаване от страна на Скопие на българските корени, българската идентичност и език на населението на Македония в миналото не може да има промяна на българската позиция. Без незабавното спиране на негативната кампания на Скопие срещу България и на тормоза над хората с българско самосъзнание не може да има промяна на българската позиция", подчертава още лидерът на ВМРО.

"За нас от ВМРО всяко друго компромисно решение ще е национално предателство! Не българските политици, а българският народ е този, който никога няма да позволи някой да продължава да се гаври най-нагло и назидателно с неговата история и с паметта на дедите ни, дали живота си за българщината в Македония и за това България да я има и да пребъде", предупреждава Каракачанов.

Външният министър Светлан Стоев също отбеляза, че България продължава да е последователна в силната си подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при следване на критерия за индивидуалните постижения на всяка страна кандидат и спазване на фундаменталните ценности на общността, включително на принципа на добросъседство.