Рано сутринта в областните градове са били получени мейли от Министерски съвет, в които се нарежда от името на министър-председателя Кирил Петков да бъдат уволнени всички зам.- областни управители от квотата на "Има такъв народ", съобщи "24 часа".

Изненадващото решение е било взето веднага след избухването на скандала между "Продължаваме промяната" и партията на Слави Трифонов, която напусна управляващата коалиция.

През деня публично известно стана само отстраняването на кадъра на ИТН в Благоевград - Анита Коцелова. Всички останали запазиха мълчание и не информираха медиите за рокадите, направени на пожар.

Преди минути обаче в 28-те областни управи е бил получен нов мейл. Вътре пишело - хората на Слави Трифонов да бъдат върнати обратно.

Заповедта отново е подписана от министър-председателя Кирил Петков. В маневрите от "Продължаваме промяната" съзират знак, че се търси път за помирение на разпадналото се правителство и мнозинство.

"Тъкмо си събрахме багажа и сбогувахме с колегите, и после почнахме да разопаковаме. Сигурно до понеделник, защото не се знае какво ще стане", каза един от зам.-областните управители на ИТН пред "Флагман".

Според коалиционното споразумение ИТН има шестима областни управители - във Враца, Кюстендил, Плевен, Разград и Русе и София област, както и шестима зам.-областни управители.

Не е ясно сега как ще бъдат разпределени техните квоти, тъй като четирите партии дълго време си разделяха областните и се стремяха да постигнат баланс.

Очаква се "Демократична България" да поиска София, както и зам.-областен управител в Бургас.

"Продължаваме промяната" ще настоява за Русе, Плевен и зам.-областния на Благоевград, а при това положение БСП ще трябва да се задоволи само с области като Кюстендил или Разград.