Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е член на парламентарната комисия за КТБ. Той подчерта, че Пеевски няма преференциални депозити и няма никакво отношение към тази банка.

За проблема с преференциалните депозити алармира премиерът Бойко Борисов преди дни. Около 1000 човека са успели да преоформят депозити с преференциални лихви в обикновени влогове и по този начин да станат гарантирани.

Цонев се смята за близък до Пеевски и дори заедно внесоха няколко законопроекта в парламента.

Вчера комисията за КТБ разгледа доклада на одиторите. Затова, че КТБ е действала като пирамида обяви и главният прокурор Сотир Цацаров.

КТБ е била създадена, функционирала и управлявана от нейния мажоритарен собственик Цветан Василев като финансова пирамида. Това е констатацията, около която се обидинихме почти всички членове на парламентарната комисия за КТБ", каза Цонев.

Той обясни и каква е схемата за източване на КТБ:

„От 5,2 млрд. кредитен портфейл, 3,7 млрд. или 72% са били дадени на фирми, свързани с Цветан Василев. Всички те, общо 117 на брой, са били фирми-бушони, през които е преминавало кредитиране една през друга, за да може после Цветан Василев да си купи активи, които не са заложени срещу кредитите, които са получили фирмите.” 

71 от тези дружества са регистрирани на 7 адреса в София. 18 от тях имат само по един служител, останалите имат по няколко, каза още Цонев и даде за пример на горепосочената схема Технологичния център – Институт за микроелектроника или т.нар. ТЦИМЕ.

"През него е направено едно от увеличенията на капитала чрез подчинен срочен дълг. То през последната година е взело от банката и раздало на дружества, свързани с Цветан Василев, кредити за 500 милиона. То е функционирало като банка в банката. Това са могли да го знаят одиторите и банковият надзор. Това дружество има оборот за 200 000 лева”, изтъкна депутатът.

По думите му имало е прикриване, но то не е било от ДПС.

От ДПС ще инициират законодателна инициатива за разкриване на банковата тайна за депутати и други политици.

Пеевски не е бил в един отбор с Цветан Василев. И ние искаме отговор на въпроса кой е толерирал КТБ в нейните фараонски бизнес практики, управлявани от Цветан Василев. Затова трябва да падне банковата тайна за всички политици, депутати и тези 1000 преференциални депозити”, коментира Йордан Цонев.

Той поясни, че са поискали синдиците да им обяснят защо депозитите на 1000 души са преобразувани от преференциални към обикновени. Квесторите от своя страна са назначили група, която взема становище, че дори да се преобразуват, собствениците на въпросните депозити ще си платят само глоба.

„В трите одитни доклада се натъкнахме на една и съща констатация - до 30 септември не е осчетоводена нито една цесия. А от 30 септември до 6 ноември са направени цесии за над милиард”, поясни депутатът.

Цонев заяви, че нямат информация кои са хората с преференциални депозити. Единственият човек, за когото се знае, че има такъв депозит, е Иван Костов.

Не съм бил финансов консилиери на Бисеров. Надявам се да се докаже, че обвиненията са неправилни”, коментира още той.

Йордан Цонев прогнозира, че управителят на БНБ Иван Искров ще си подаде оставката в следващите месеци.