БНБ е давала указания на квесторите за предоговарянето на депозити с преференциални лихви в КТБ, съобщи председателят на временната парламентарна комисия за проучване на казуса Десислава Атанасова, цитирана от БНР.

Комисията ще изиска отново цялата кореспонденция, тъй като има случаи на напълно противоречащи си указания, допълни Атанасова.

"Оказа се, че има и различни по време указания, които в своя смисъл са доста противоречиви едно на друго", каза тя.

От БНБ вчера заявиха, че не са издавали предписания за извършване на предоговаряне на влогове на КТБ с нейни клиенти. В съобщението на националната банка се изтъква, че квесторите на банка, поставена под специален надзор, упражняват самостоятелно своите правомощия в рамките на закона.

Не е ясно колко депозити с преференциални условия са предоговорени, но е почти сигурно, че притежателите им са получили парите си до гарантирания размер от 196 000 лева. Това е станало след разрешение от работна група, свикана от квесторите в КТБ.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев показа указание, подписано от гуверньора Иван Искров и предишния председател на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов, в което те категорично определят предоговарянето като заобикаляне на закона.

Квесторите правят работна група със заповед, указана в писмо, от която работна група искат тълкуване на спорни моменти - преференцииални лихви, кои кредити за гарантирани, кои не и т.н. Тази работна група излиза със становище, което описва, буквално заобикаля изискванията на закона, буквално ги заобикаля, обясни Цонев, цитиран от БНР.

Почти всички депозити в рамките на гарантираната сума стават гарантирани, било то по едно или друго действие, добави депутатът.

"След което БНБ, съвместно с ФГВБ, пише писмо и казва, че всички разпоредителни сделки с влоговете, какъвто е случаят с г-н Костов, направени след квестурата, след 20-и юни, са заобикаляне на закона. В прав текст го казва", заяви Цонев.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви междувременно в Брюксел, че сред
вложителите със специални лихви в КТБ "има известни имена", предаде БТА.

Попитан за самоличността на вложителите със специални условия, той поясни, че "има известни имена", но и множество депозити на юридически лица, които определи като най-крупните.

По повод разкритията, че определените от БНБ квестори са променяли преференциални договори в обикновени, за да бъдат обезщетени "специалните вложители" от гаранционния фонд, главният прокурор отбеляза, че проверката по този въпрос е започнала след публикации в печата.

От ДПС поискаха да падне банковата тайна за тези депозити.

Модел на пирамида

От докладите на трите одиторски фирми категорично се потвърди моделът на източване на КТБ през мажоритарния собственик, каза Йордан Цонев.

„Банката е била създадена и управлявана като финансова пирамида”, добави той.

Цонев допълни, че всичко, което е написано и чуто за този модел, е абсолютно вярно и доказано от докладите.
Дори нещата са още по-фрапиращи, ще ги видите в нашия доклад. Констатирахме, че нещата са дори по-ужасяващи”, коментира той.

Цонев разясни, че всички в комисията се обединяват около това, че всичко ще бъде разказано в доклада, за да спрат спекулациите какво е представлявала КТБ.

Тя не е била инвестиционна, няма никакви инвестиционни дружества, има пощенски кутии, в които се пълнят кредити, а в същия ден се раздават на други. Няма обезпечение – купища неща”, заяви Цонев, цитиран от "Фокус".

Десислава Атанасова подкрепи изказването на Цонев като добави, че "за нас наистина е ясно, че банковият надзор не е бил на мястото си и не е вършил работата си".