Това съобщи премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на кабинета, позовавайки се на данни от службите, става ясно от стенограмата на заседанието.

Финансовият министър Владислав Горанов пък обясни колко всъщност е цялата сума, отпускана от КТБ пряко и непряко на ТV7 - около 300 млн. лева.

Премиерът каза, че в последните дни на квесторите в КТБ са освободени огромни имущества и са нанесени около 100 млн. евро загуби на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

„От това, което знам от службите и очаквам в следващите седмици развитие, са освобождавани имущества, но разбира се, всичко това трябва да се документира, то е факт. Последните дни на квесторите са освободени огромни имущества, последния работен ден на квесторите. Така че се надявам тук прокуратурата да си довърши заедно с ДАНС и МВР това, което правят. Ще стане ясно на обществото след 2-3 седмици. Освобождавано е имущество, преправяни са договори над хиляда – защото, ако имаш преференциална лихва, не можеш да взимаш след това стоте хиляди евро, които ти се полагат, защото си се облажил от лихвите, а това са над хиляда души, и на практика, преправяйки им договорите, те са получили по сто хиляди евро. И като го сметнах, е около сто милиона загубата, нанесена съответно на Фонда”, заявява Борисов.

Горанов обясни, че действията на синдиците на КТБ не са срещу няколко камери или срещу една медия, а са срещу огромни задължения, формирани в продължение на години на един нетърговски принцип.

По думите му „ТV7“ ЕАД, търговското дружество, което притежава лиценза за създаване и разпространение на телевизионна програма в национален ефир, е само един от примерите за косвено финансиране за сметка на необезпечени кредити от КТБ, като прекият и непрекият ефект е около 300 милиона, които са излезли от банката.

„Днес от ръководството на Технологичен център „Институт по микроелектроника“, по-известен като „ТЦИМ” АД, до премиера, главния прокурор и председателя на фонда е изпратено писмо с молба за съдействие да бъде осигурена възможност „ТЦИМ“ АД, което дължи над 160 млн. пряко на КТБ, да си събере 288 милиона от ТV7. Т.е. спекулацията, че ТV7 дължи само 5 млн. за техника, би била вярна, защото това е прекият кредит, който ТV7 има към КТБ. Но ТV7 по договор за заем между „ТЦИМ“ АД и фирмата, която е едноличен собственик на ТV7 – „Краун медиа“ ЕАД, с договор от юли 2009 г. до 2014 г. е отпуснала 260 млн. безлихвен кредит, който не е обслужван и не се обслужва. С анекси, 10 на брой, като в различни етапи от 28 юли 2009 г. до 4 февруари 2014 г., са дадени от „ТЦИМ“ АД 260 млн. на офшорното дружество, което е едноличен собственик на ТV7”, каза Горанов.

Министърът добави, че има 139 производства, а не само едно – срещу ТV7.

„ТV7“ ЕАД всъщност е „Краун медиа“ – „една кипърска офшорка, която е получила от 27 юли 2009 г. до началото на 2014 г. 288 милиона с лихвите кредити, които няма как да са дошли като финансиране от „ТЦИМ“, освен чрез тези 160 млн. , които „ТЦИМ“ дължи на КТБ за държавни ценни книжа и куп други кредити, пряко или косвено стигнали до „ТЦИМ“ и оттам до „Краун медиа“, и оттам до „ТV7“ ЕАД", допълва финансовият министър.

Той уточни, че когато се говори за „ТV7“ търговското дружество, то не е със задължение 3 млн. и "някой да даде три милиона и да купи действащо предприятие", а е в несъстоятелност, поискана от самото търговско дружество, защото дължи близо 300 млн.

Горанов посочи, че може да даде подобни примери и с много други търговски дружества, сред които „Дунарит“ и „Рубин“ в Плевен.

Горанов каза, че още преди цесиите и прихващанията, към 30 септември само 13% от раздадените кредити от КТБ били с някакви обезпечения.
След извършването на много сделки по времето на квестурата, между 30 септември и датата на несъстоятелността (6 ноември), са извършвани много прихващания и освобождаване на обезпечения, за да се стигне до това, че сега синдиците да докладват 99% лоши активи в КТБ.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова допълни, че това е всъщност формулата на политическа корупция в последните години, защото чрез тези сметки е финансиран политически проект през телевизията.

Премиерът Борисов уточни, че Фондът за гарантиране на влоговете и синдиците ще спазват закона така, както е указано и ще започнат от точките едно, две и три, а не от сървъра на телевизията.

"Нищо не налага да се спира сигналът на телевизията, да си описват, да си правят, да си дават информация, за да не се вдига темата при нас", допълва премиерът.

Днес сутринта частен съдебен изпълнител и директорът на TV7 Кирил Благоев се споразумяха вещи от телевизията да бъдат иззети, но такива, които няма да затруднят излъчването.

Междувременно независимият депутат Велизар Енчев внесе в парламента законопроект от името на Инициативен комитет за отмяна на банковата и търговската тайна на банки с отнет лиценз.
Поводът е КТБ заради използвани публични средства за компенсиране на вложителите.
Целта е да се предостави пълна информация за състоянието на фалиралата банкова институция.