Костадин Костадинов очерта причините защо "Възраждане" не подкрепя новото правителство. Той изреди причините, поради които депутатите от партията му няма да гласуват за него, като обобщи, че този кабинет не отговаря на българския национален интерес. Той дори обвини, че е било редено в "чужди посолства".

Костадинов разкритикува бъдещото управление, че възнамерява да приема Истанбулската конвенция, че не е сформирало министерство на българите в чужбина и че посяга на Конституцията със зеления сертификат. Към критиките той изреди и липсата на ред идеи за справяне с демографската криза.

"Нищо по отношение на демографията - ние изчезваме като народ и държава. Нищо, нищичко записано в това споразумение", реагира той.

Лидерът на "Възраждане" изказа несъгласие с това, че новите управляващи ще приемат еврото без да питат българските граждани и обвини, че в образованието проф. Николай Денков продължава политиката на ГЕРБ, тъй като е бил два пъти зам.-министър в кабинетите на Бойко Борисов.

"Когато четохме този дълъг и пространен документ забелязахме много сериозни повторения с политики, които вече са прилагани 12 години. Говорим за фундаментални различия, които няма начин да ни накарат да подкрепим това правителство, защото не съвпадат с нашата идеология", заяви Костадинов.

"Няма как да подкрепим политики, които са антиобразователни. В момента голяма част от децата, 1/3 от тях, са извън образователния процес. Това е същата политика, която трета година унищожава бъдещето на децата ни", каза той. Лидерът на "Възраждане" се възмути, че в съдържанието на учебниците по история щяло да се дописват уроци за ромите у нас.

"Това е политика, която разединява българската нация. Подобни текстове са антиконстутиоцинни", отбеляза той.

Относно въвеждането на зеления сертификат и в Министерския съвет, Костадинов заяви:

"Въвеждането на подобни тежки дискриминационни мерки портиворечат на смисъла на конституцията и на всички останали закони. Никой да не се заблуждава, че ще оставим подобни дискриминационни мерки без действие", зарече се още Костадин Костадинов.