Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" избра ново ръководство на Фонда, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и водите.

За изпълнителен директор на ДФЗ е избран Васил Грудев.

За заместник-изпълнителен директор на ДФЗ е избран Иван Капитанов.

Управата на Фонда прие подадената от Живко Живков молба за освобождаване от поста изпълнителен директор. В мотивите за решението си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджът на ДФЗ.

Приета е оставката и на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов.

На заседанието на УС е освободен и заместник-изпълнителният директор Георги Динев.

Защо се стигна до оставките

Зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Калоян Костадинов и четирима негови подчинени на различни постове - от директори до експерти, бяха арестувани във вторник, 16 юли, в рамките на разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за присвояването на евросредства.

По-рано днес се разбра, че с решение на прокуратурата всички задържани при акцията във Фонд "Земеделие" във вторник излизат от ареста. Така след като вчера бяха пуснати от ареста трима, останалите двама също излизат днес на свобода срещу парична гаранция от по 6000 за всеки, съобщават от държавното обвинение.

След като бяха арестувани, четирима получиха обвинения за престъпление по служба, а един - за участие в престъпна група.

Евтим Костадинов - председател на Комисията по досиетата и баща на един от обвинените - зам.-шефът на Калоян Костадинов, каза по-рано, че срещу сина му има повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, но изрази увереност, че "това което е станало не е в такава светлина, каквато е представена в публичното пространство".

Кои са двамата новоизбрани шефове на ДФ "Земеделие"

От април 2006 г. до август 2013 г. Васил Грудев заема различни позиции в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). От април 2006 г. до декември 2008г. е експерт в отдел "Директни плащания на площ". През декември 2008 г. става главен експерт в същия отдел. В периода 2009-2011 г. е началник на отдел "Технически инспекторат". От август 2011 г. до август 2013 г. е заместник - изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", а от септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ. В периода август-ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на земеделието и храните.

От 2017 г. до момента Иван Капитанов е заместник-председател на Съвета на директорите на Пристанище Бургас ЕАД. От 2014 до 2017 г. е председател на съвета на дружеството. От април 2011 г. до ноември 2013 г. е бил заместник-изпълнителен директор на ДФЗ. Работил е от 2002 г. до 2011 г. в Министерство на финансите като държавен експерт в дирекция "Финанси на реалния сектор".