Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители в Държавен фонд "Земеделие", като сред тях е зам.-директорът на фонда Калоян Костадинов, който е син на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Те бяха задържани вчера по време на операция под ръководството на Специализираната прокуратура.

Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление - неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица.

Петият служител на Държавен фонд "Земеделие" е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група, съобщиха от прокуратурата, като не уточниха какви са обвиненията срещу Костадинов.

Трима от обвинените са дали подробни обяснения и са съдействали максимално на воденото наказателно производство. На тях са определени мерки за неотклонение "Парична гаранция", съответно в размер 26 000 лв., 10 000 лв. и 7000 лв. Другите двама обвиняеми са задържани за срок до 72 часа, през които ще се събират други доказателства и ще се преценява каква мярка за неотклонение да им бъде определена. На петимата привлечени служители са наложени забрани за напускане на страната.

По време на действията по разследването срещу тях са събрани писмени доказателства за това, че едно от обвинените длъжностни лица е раздал през последната година с договори за заем общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в това число на дружества, предлагащи бързи кредити.

От същото длъжностно лице, което е в родство по сватовство със Стайкови, са иззети и два луксозни автомобила, единият от които брониран "Мерцедес", който е бил оставен на съхранение в гараж в дома на Стайко и Миню Стайкови в столицата. 

Снимка: Специализирана прокуратура

Снимка: Специализирана прокуратура