Шестима души са арестувани след акцията на спецпрокуратурата в Държавния Фонд "Земеделие". Сред тях са зам.-шеф, директори и служители.

Злоупотребите са извършвани по времето на предишния изпълнителен директор Румен Порожанов, съобщи зам.-главния прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг. Според първоначалната информация сред арестуваните са и две жени. 

В момента спецпрокуратурата, антикорупционната комисия и ГДБОП провеждат акция във фонда и изземат документи във връзка с второто дело срещу Миню Стайков за злоупотреби със средства по две европрограми - за развитие на селските райони и за винаро-лозарството. Претърсват се кабинети на служители във фонда, както и техни адреси.

Операцията е свързана с досъдебното производство срещу Миню Стайков стана ясно по-рано. 

Делото за присвояване на евросредства е от май месец, като за лидер на групата е сочен Стайков, а другите 7 души са деца на негови служители и приближени, които са кандидатствали за пари по програмите за подпомагане на селските райони и лозаро-винарството.

8 милиона лева са получените средства, а имало опит да бъдат получени още 5 милиона евро, но след намесата на спецпрокуратурата това е било предотватено.

Зам.-главният прокурор отказа да коментира атаката срещу НАП и уточни, че в момента ГДБОП работи.