Няколко варианта за бъдещето на правителството е обсъждал на съвещание с ключови министри във Варна днес премиерът Бойко Борисов. Непотвърдената официално информация бе разпространена в социалните мрежи от журналисти, познати с добри контакти в средите на управляващите, а след това намери място и в някои от по-големите сайтове.

Вариант 1 - Оставка, служебен кабинет на Румен Радев и предсрочни избори

Водещата от всички опции бе оповестена още в понеделник от Томислав Дончев. В телевизионно интервю той обяви, че партийният интерес е да отиде на избори възможно най-скоро, тъй като вътрешните проблемите в основната опозиционна сила БСП и липсата на катализиран от протеста все още поддържа достатъчен капацитет в ГЕРБ за нова победа.

Вариант 2 - Нов кабинет в рамките на същия мандат

Съставяне на втори кабинет в рамките на същия мандат. В него Борисов няма да бъде премиер, а министерските постове ще бъдат заети от експерти или представители на протестиращите фракции. За целта след вота на недоверие през следващата седмица правителството ще поиска вот на доверие, при който депутатите от парламентарната група на ГЕРБ да гласуват с "въздържал се". Така на президента Радев ще му се наложи по Конституция да връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ.

Вариант 3 - Бойко Борисов взима отпуск, замества го Томислав Дончев

Министър-председателят Бойко Борисов излиза в отпуск, а управлението поема сегашният вицепремиер Томислав Дончев. Рисковете при такова решение са, че компроматите може да продължат да валят, протестите да шестват по улиците, опозицията да критикува и ситуацията да се изостри още повече.

Алтернативен вариант - кабинет на БСП

Тази възможност включва процедурата от Вариант 2, но с уточнението, че ГЕРБ отказва мандата от президента и оставя БСП да състави правителство. При този вариант на социалистите ще се падне тежката задача да управляват при очаквния за тежка икономическа зима, която може да удари по рейтинга им преди редовните избори през пролетта на 2020 г.

Очаква се окончателното решение да бъде взето след завръщането на Бойко Борисов от Брюксел, където ще присъства на заседание на Съвета на ЕС.