Двуличието на ЕС трябва да бъде прекратено. Не може пазарът и недосегаемостта на частните субекти да бъдат водещи в европейската политика, а не интереса на редовите европейски граждани. Това заяви в интервю за Dir.bg Ваня Григорова, която е кандидат за депутат на коалиция "Солидарна България" и водач на листата за евроизборите.

По отношение на "Зелената сделка" Григорова заяви, че тя отново облагодетелства богатите държави и богатите граждани, за сметка на бедните държави и бедните граждани. Според нея Планът за възстановяване, устойчивост и развитие трябва да бъде предоговорен по начина, по който се търгува с квотите и емисиите. Планът е изключително порочен и води до необосновано увеличение на цената на емисиите, заяви Григорова.

Относно войната Русия - Украйна кандидат депутатът от "Солидарна България" смята, че са необходими преговори за потушаване на конфликта и силно се надява военнолюбците да бъдат изринати от следващия ЕП и от следващата ЕК.

Мястото си в Европарламента тя вижда при Сара Вагенкнехт, ако тя създаде евентуално нова група.

Според Григорова, "Солидарна България" няма да участваме в коалиция нито с ГЕРБ - СДС, нито с ПП-ДБ, нито с ДПС в Народното събрание. Бихме партнирали с всяка една формация, която подкрепя нашите искания, нашите законопроекти, нашите цели, каза Григорова.

- Вие се кандидатирате за втори път за евродепутат, говорите за реформи в Евросъюза, кое ще искате да реформирате в политиките му, ако бъдете избрана и отидете в Страсбург?

- Първо правя уговорката, че моята цел не е Брюксел, а националната политика. Оглавих и евролистата на коалиция "Солидарна България" по изрично настояване на коалиционните ни партньори и само, за да бъда гарант, че политиката, която провеждаме на национално ниво ще бъде синхронизирана с тази, която ще се провежда от нас на европейско ниво. Но това, разбира се, не означава, че нямаме виждания за начина, по който трябва да се промени посоката, в която върви ЕС. За нас огромен проблем е това, че принципи като конкурентоспособност, гъвкавост, либерализация, са водещи за Евросъюза, докато солидарността, социалната политика, кохезията и сътрудничеството остават на втори, даже на трети план. И давам веднага пример за това. Вие знаете, че съвсем наскоро имаше протест на работещите в енергийния комплекс "Марица Изток". Те настояваха да се ревизират ангажиментите ни, които държавата ни, а всъщност г-н Асен Василев, пое в Националния план за възстановяване, устойчивост и развитие. Какво получиха те? Обещание за 1 милиард лева, но не за работа на мините, а за рекултивацията им. В същото време има много сериозни опасения, че дори тези средства, които не са за възстановяване на нормалната работа на мините, ще бъдат санкционирани от ЕС, като недопустима държавна помощ. Ето как, когато Европейския съюз настоява да се спазват ограничения за държавата така, че да не пречи на частния бизнес, е много категоричен, включително през тлъсти санкции, които налага на държавите. Същевременно виждаме, че когато ЕС се ангажира уж с някакви социални ангажименти, те са предимно с препоръчителен характер и проследяването на това дали се провеждат на практика от държавите - членки не е съпътствано със санкции. Години наред, така наречените, специфични препоръки към държавите-членки, които се издават от ЕК всяка година съдържаха една препоръка, която беше за увеличаване на социалната подкрепа и разширяване на обхвата на ползвателите й. И макар България да не се съобразяваше с това, санкции не последваха, както няма санкции и няма план за хипотетичната цел, която ни поставят - 80% от наетите работещи в страната да бъдат покрити с колективно трудово договаряне. Това двуличие на ЕС трябва да бъде прекратено. Не може пазарът и недосегаемостта на частните субекти да бъдат водещи в европейската политика, а не интереса на редовите европейски граждани.

- Споменахте миньорите, вие определихте "Зелената сделка" като "порочна, разочароваща" в каква посока ще работите, за да бъде преобразена тя? А и мислите ли, че ще намерите достатъчно подкрепа за това?

- По отношение на "Зелената сделка" трябва да кажем, че тя отново облагодетелства богатите държави и богатите граждани, за сметка на по-бедните държави и граждани. Давам един пример - насърчава се включително и със субсидии закупуването на електромобили. Собствениците им често разполагат с безплатни паркоместа, предлагат се възможности да зареждат на преференциални цени с електроенергия, налични са и данъчни облекчения. Но може ли средният европеец да си позволи закупуването на електромобил? Да не говорим за бедния и средния българин. Очевидно е невъзможно. Ето как отново виждаме политика, която е насочена към по-заможните слоеве, дори когато тя се прокарва в името на природата и на "общото благо". В този смисъл, както вече споменах, Планът за възстановяване, устойчивост и развитие, който води до затваряне на комплекса "Марица Изток", трябва да се предоговори. Напомням, че има такова решение и на НС, което не се спазва от следващите народни събрания. Предоговаряне е нужно и за начина, по който се търгува с квотите и емисиите. Както няколко пъти вече имах възможност да кажа, цената на квотите е всъщност политическо решение и често се съобразява с интересите на големите държави в Европейския съюз. По никакъв начин това не е пазарен механизъм, както се опитват да ни внушат от ГЕРБ и ПП - ДБ затова, че по чисто пазарен път мините и ТЕЦ-овете щели да си заминат. Няма нищо пазарно в квотите.

Няма как да не спомена лицемерието, което демонстрира г-н Радан Кънев, досегашен евродепутат. През 2020 г., когато ние казахме, че "Зелената сделка" е вредна за България и че е против националния ни интерес в областта на енергетиката, той ни обвиняваше в конспирационизъм. Към онзи момент бях икономически съветник на КТ "Подкрепа" и смея да твърдя, че в общественото пространство бях човекът, който най-ясно и най-гласовито изразяваше скептицизма си по отношение на "Зелената сделка". Сега същият политик обяснява как той настоявал от дълго време за реформа на "Зелената сделка" и как се борел с Франс Тимерманс, който беше еврокомисарят, отговарящ за затварянето на въглищната индустрия в ЕС. Не той, аз правих спонтанен протест, когато Тимерманс дойде в България и се опита на един лъскав форум да ни обясни колко е хубава "Зелената сделка". Тогава заедно с шепа колеги го посрещнахме със свещници пред Интерекспо център, където еврокомисарят трябваше да влезе в една контролирана среда и да ни обясни за пореден път как "никой няма да остане извън борда". Напротив, виждаме сега как хората остават извън борда. Вече има 160 съкратени от ТЕЦ "Контур глобал", спряха и разкривките в мини "Марица Изток", което означава, че няма как да продължи пълноценно добивът на въглищата.

Снимка: Солидарна България

- Мислите ли, че ще намерите подкрепа, ако влезете в Европарламента, за преобразяване на тази сделка?

- Смятам, че вече дори европейският политическия елит започва да отрезвява от това, което направи, защото се вижда как икономиката на съюза страда много сериозно. Германия неслучайно е в рецесия. Неслучайно множество европейски компании напуснаха ЕС и се пренесоха в САЩ. Дошлата на предизборна агитация у нас и освиркана онзи ден в Пловдив Урсула фон дер Лайен буквално предаде интереса на европейците.

- Темата за сигурността в Европа е на дневен ред, каква кауза ще защитавате относно войната Русия - Украйна? Тя е доста щекотлива и има противопоставяне.

- Има, разбира се, и то е подклаждано от едно голямо чуждо посолство у нас. Ще дам пример с факт, който е проверим и в регистрите на Министерство на културата. През 2022 г. един сайт, опериращ и на български език, получи от Американското посолство 145 милиона долара. Може само да предполагаме за какво са били похарчени... Само за сравнение - сумата е шест пъти по-голяма бюджет от годишния бюджет на БНР към онзи момент.

По отношение на войната конкретно - ние сме "партия на мира"! От другата страна са партиите на войната - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, а отскоро и ДПС. Това са ярките изразители на позицията, че ние трябва да въоръжаваме Украйна, а опасявам се, че поддържат вече и исканията на Столтенберг за разширяване на присъствието на НАТО в Черно море. Чухме това от настоящия министър на отбраната. Същевременно от наша страна нямаше несъгласие, каквото чухме от водещи политици в Италия и Германия, че Украйна може да обстрелва руски територии с предоставяното й оръжие. На всички ни е ясно, че това означава ескалиране на конфликта. Конфликт, който не е наш и от който ние трябва да стоим на дистанция. А най-добре е ЕС да иницира истински мирни преговори между двете страни. Напомням по Минските споразумения имаше няколко държави, които бяха гарант за изпълнението им, а когато през 2022 г. избухна горещата фаза на войната (започнала по същество 8 години по-рано), бившият канцлер Меркел заяви, че никога не са имали никакво намерение Минските споразумения да влизат в сила. Тя каза, че всъщност са искали да дадат време на Украйна да се подготви военно за открит конфликт с Русия. Това сочи, че няколко години ЕС е заговорничил със САЩ и с Украйна. Подпомагал е вероятно и с военна помощ Украйна, за да се стигне до този конфликт. Ще припомня и думите, произнесени от държавния секретар на САЩ Нюланд, по време на събитията на Майдана - "Майната му на Европейския съюз!"; Ние сме категорично против такава политика на съюза и силно се надявам военнолюбците да бъдат изринати от следващия ЕП и от следващата ЕК.

Снимка: Фейсбук

- Но ние сме членове на НАТО и няма как да избягаме от определени задължения...

- Първо, ние не сме подчинени на НАТО, ние сме държава-членка (подчертавам: държава, а не територия!) и трябва да имаме позиция, която отговаря и на националните ни интереси. Тези дни унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че негов екип от експерти и юристи вече разглеждат вариантите за това как Унгария да остане част от НАТО, но да има възможност да не участва във военни конфликти, които текат извън териториите на държавите-членки. И това няма да е прецедент. Ще напомня, че през 1966 г. легендарният президент на Франция Шарл де Гол изважда Франция от военната структура на НАТО и закрива 29 бази на френска територия. Страната му остава част само от политическата структура на Алианса. Тогава де Гол решава, че това е в интерес на Франция. Ние можем да решим същото.

- А как ще защитите интересите на България по отношение на миграцията и какво ще направите, за да влезе страната ни в сухопътен Шенген?

- И тук трябва да попитаме отново защо се прилага това европейско лицемерие. Кога приемането на мигранти е било условие за влизане в Шенген? Никога. Кога е имало възможност една държава да влезе по въздух и вода в Шенген, но не и по суша? Никога. Няма такива критерии, няма такива регламенти. И някак за България се появяват регламенти, които до този момент не съществуват. До този момент, ако имахме управляващи, които защитават националния интерес, нямаше да приемат тази гавра със страната ни, а щяха да наложат вето, на което и да е следващо решение на ЕС, така че да извоюват влизането на България в Шенген без значение какви са останалите ни политики в областите от обществения живот.

- А в кое политическо семейство се виждате в Европарламента, за да можете да реформирате някои от политиките на Евросъюза и да изпълните вашите виждания?

- Опасявам се, че Партията на европейските социалисти и групата на социалистите и демократите в частност загърбиха проблемите на работещите европейци и започнаха да се занимават предимно с малцинствената тематика. За десните, консерваторите и националистите няма как въобще да говорим, камо ли за либералите, които не са либерали по отношение на човешките права, опасявам се, а са икономически либерали. Нещо, което е в тотален противовес с нашите виждания. Затова гледаме с надежда към Блока на Сара Вагенкнехт - новата лява формация в Германия, която се очаква да излъчи значителен брой депутати в Европейския парламент, около които да се формира и група в Европейския парламент. Надяваме се да можем да работим заедно с тях в Брюксел.

Снимка: Булфото

- Чуват се към вас упреци, че се стремите да завладеете лявото пространство, къде е вашият фокус? Има ли страх в БСП от вашата формация, защо не ви пожелаха и в "Левицата"?

- Ясно е, че БСП се страхуват, щом прицелиха към нас цяла негативна кампания. Тук ще направя едно уточнение - визирам само и единствено върхушката на партията около Нинова, но не и редовите социалисти, на които съм благодарна за подкрепата и усилията по време на битката за София. Рамо до рамо с тях сме били и в редица други битки за различни каузи и вероятно ще продължим да бъдем.

Но тази ревност и страх от мен се появиха на "Позитано" 20 още във въпросната кампания за местните избори. Ако Нинова искрено желаеше успеха на градската организация на собствената си партия, тя едва ли щеше да излезе пред телевизионните камери в разгара на кампанията и да заяви, че аз нямам никакъв шанс. Нямаше да саботира и регистрацията на листата за общински съветници до последния момент. Впоследствие от свои източници научих, че един от приближените й - Калоян Методиев, е пуснал сигнал срещу мен в НАП. И след приключване на кампанията приходната агенция ми направи проверка за пет години назад. От това, разбира се, не произтече нищо - не знам Методиев какво е очаквал да открие у човек, който цял живот е разчитал на наемния си труд, а в последните години е работил за възнаграждение от 1600-2000 лева.

Не желая да влизам в съревнование с БСП и с "Левицата" по въпроса кой е автентично ляв. Но категорично няма да отстъпя от това, че в челото на нашите листи има най-много автентични представители на работещите българи. Включително мои колеги синдикалисти, които са се посветили на защитата на интересите на работещите и са вършили това, както през становища и дебати в различни комисии и институции, така и през протести и стачки когато се е налагало. Защото ние владеем добре инструментариума на синдикализма, но ако се самоограничаваме само в неговите рамки е ясно, че ефективността ни ще бъде ограничена. А на тези, които казват, че синдикалисти нямат място в политиката бих отговорила, че в редица европейски социалдемократически партии има дори квоти за такива автентични представители на работещите граждани. И именно там интересите на обикновените хора са много по-силно защитени и няма толкова силна олигархия. Кой не желае това да се случи и у нас?

Но най-важното за мен е, че темите, които задаваме, и проблемите, които поставяме, изведнъж станаха важни и за други партии. Явно не сме толкова "малки" и "слаби", щом кампанията ни вече дава резултат. Даже чух, че и г-н Свиленски щял да представлява работещите хора. Ама как ще представляваш работещите, след като за самия теб не е ясно какво си работил извън политиката и работил ли си изобщо някога нещо? Кой ще те припознае?

- Ако "Солидарна България" влезе в НС с кого ще си партнира? Бихте ли влезли в нечий кабинет, в нечия коалиция?

- Многократно съм отговаряла на този въпрос. Влизаме в парламента, за да променяме дневния ред, а не за да искаме министерски кресла. Бихме партнирали по отделни теми с формации, които подкрепят наши искания и законопроекти. Ще се радвам, ако в следващия парламент има повече депутати от формации, които се определят като носители на социални идеи. Не виждам поле за сътрудничество с десни формации, които систематично предават интересите на България. Няма да участваме и в сглобки с ГЕРБ и ДПС, които се очертават като основни играчи. Специалистите по сглобки с тях са други. С "Възраждане" бихме могли да си партнираме по някои теми - например запазването на българската енергетика, но за съжаление социалните политики не са в техния фокус.

Снимка: Булфото

- Виждате ли едно стабилно правителство след тези избори?

- Аз по-скоро смятах, че ще има такова, когато беше сложен край на преговорите за ротацията. Напомням думите на Мария Габриел от тогава, че времето за преговори не е загубено, тъй като ГЕРБ и ПП-ДБ имат 99% припокриване на приоритетите, което сочи за единна политика, идеология и визия за развитие на страната. Това не е нашата политика, още повече, че те продължиха разграждането през концесии и либерализации и пр. действия за оттегляне на държавата от реалната икономика. В рамките на предизборна кампания обаче изведнъж спряха да говорят за общите си идеи, които споделяха до онзи ден, свеждайки дебата до междуличностни отношения и заговори, заливаха се с нечистотии. Това сочи за ниска политическа култура и на двете големи формации, опасявам се. Макар че аз очаквам след изборите пак да сменят плочата и пак да се сглобят по някакъв начин. Видях и някои реверанси от страна на г-н Костадин Костадинов. Ще поживеем, ще видим...

Истината е, че избирателят, който иска още от същото и в следващия парламент, разполага с много повече от един избор. Единствените, които имаме шанс да покажем нещо различно от вече видяното, това сме ние от "Солидарна България"

 

Избори за членове на Народно събрание и Европейски парламент на 09.06.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!