В трите най-големи секции в Берлин не са се явили 7 от общо 21 членове. Броени часове преди изборния ден е имало и миграция на членове от една комисия в друга. И това е отказало много от доброволците, помагащи в изборния ден, съобщи Катя Костова, която е председател на една от секциите.

В трите секции се гласува с по две машини.  Според нея тези обстоятелства са притеснителни, като се има предвид, че на предишните избори опашките на чакащи гласоподаватели са били внушителни, а времето за чакане е било между 2 и 4 часа.За да се избегне струпване на гласоподаватели в социалните мрежи ще се съобщава каква е интензивността на гласуване в секциите.

Засега в Берлин обаче българските избиратели не са активни. Гласуват предимно млади хора, съобщи още Катя Костова. Част от обяснението е, че някои от българите са се върнали в родината, но и са отворени повече секции, отколкото през април, и общо в града са 8.

Обстановката е спокойна. Гласуването с машини става бързо.

Германия е с най-голям ръст на секциите в чужбина. На 4 април можеше да се гласува в 62 секции на територията на Германия, а сега в 109. В Берлин се гласува освен в посолството и културния институт, както винаги досега, още на Потсдамер Плац и в Шпандау.