Европейците трябва да реорганизираме начина, по който се отбраняваме, заяви министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен, която участва в международната конференция "Към изграждане на нова европейска отбранителна идентичност" в София.

Направихме първите крачки към създаване на европейски отбранителен съюз, той не е конкурент, а допълва НАТО, посочи тя. По думите й НАТО винаги остава колективната отбрана без съмнения, а ЕС никога няма да се превърне във военен съюз сам по себе си. Но ЕС трябва да започне да действа в зони и области, в които има свързани с Европа проблеми, посочи тя, давайки за пример Африка.

Германският министър на отбраната се спря върху Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната - ПЕСКО. Страните членки поеха ангажименти да се работи заедно по проекти, в момента имаме 17 проекта по ПЕСКО, отделните проекти не са задължителни за всяка държава, Германия например участва в 4 от тях, отбеляза Урсула фон дер Лайен. По думите й тези 17 проекта са само началото и сега трябва да им се вдъхне живот. Това, по думите й, е един от основните въпроси, които министрите на отбраната от ЕС ще разгледат днес и утре на срещата си в София.

Германският министър на отбраната се спря също върху процеса на планиране /CARD/. В началото на изказването си тя посочи с примери фрагментираността на държавите в Европа с многото различни типове военна техника като танкове и самолети, в сравнение с тези в САЩ. Необходимо е да е прозрачно кой какво ще прави, кой къде има пропуски, посочи министърът във връзка с планирането. Като европейски съюз за отбрана можем да планираме заедно, да се развиваме заедно, да купуваме тези системи на бъдещето, добави тя.

Урсула фон дер Лайен изтъкна, че е необходима пълна прозрачност спрямо държавите членки на НАТО, които не са членки на ЕС. Министърът говори също и за Европейския фонд за отбрана. За първи път ще имаме перо "отбрана" в европейският бюджет, това е европейският отбранителен фонд, каза тя.

Урсула фон дер Лайен поздрави българското председателство на Съвета на ЕС.