Това стана ясно след среща на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен с президента Росен Плевнелиев, който го удостои с орден "Стара планина" - първа степен, предаде Дарик.
След церемонията Соломон Паси щракна селфи с Расмусен и президента.

Расмусен уточни, че НАТО не обсъжда военни варианти за решаване на руско-украинската криза, но си запазва правото при нужда да осигури ефективна защита на съюзниците си, съобщи БНР.

Вижте снимки от визитата на Расмусен>>>

На въпрос необходимо ли е по-голямо военно присъствие в България заради Украйна, той обясни, че се обсъжда как може да се засили допълнително колективната отбрана.

"Увеличихме военното присъствие в Балтийското военно въздушно пространство. Разположихме (самолети) АУАКС над Румъния и Полша, за да подобрим наблюдението. Имаме по-голямо присъствие в Черно море. Но трябват допълнителни стъпки. Това може да включва осъвременяване на отбранителните планове, разширени маневри и дислокации на въоръжени сили", обясни той.

И от София генералният секретар на НАТО призова Русия да изтегли хилядите си военни от границата с Украйна и да започне диалог, зачитайки суверенитета на Украйна.

"Ние сега виждаме, че тази визия за Европа – цяла свободна и мирна, е поставена под въпрос от руската агресия срещу Украйна. Руските опити да изгради нови разделителни линии със сила, да ограничи суверенитета на Украйна и да пресъздаде една нова сфера на влияние, която против международните интереси”, допълни Расмусен, цитиран от "Фокус".

Според президента Плевнелиев, трябва да използваме по-ефективно съвместните военни съоръжения на НАТО на българска територия.

Той добави, че България трябва да инвестира в отбранителната си способност и да заделя поне 1.5% от БВП за бюджет за отбрана.

"Освен доставките на газ, страната страната ни трябва да диверсифицира и военната си техника", смята той.

Държавният глава допусна възможността за покупка на самолети и друга техника с държави членки на НАТО в региона.

"Събитията в Украйна показват, че е от първостепенна важност да се инвестира в съвременни военни способности. Разбира се, това е икономическо предизвикателство. Парите могат да бъдат спестени и могат по-добре да се използват ресурсите, ако го правим в съвместно усилие и насърчаваме регионалното сътрудничество и другите сътрудничества", коментира Расмусен.

Преди това министърът на отбраната Ангел Найденов го награди с почетния знак на министерството "Свети Георги" – I степен и му подари икона на Св. Георги.

Премиерът Пламен Орешарски обясни на среща с Расмусен, че полагаме усилия "да даваме принос в операциите на НАТО", цитира го правителствената информационна служба.

Той коментира, че ако преди страната ни е разглеждала членството в Алианса в контекста на евроатлантическите отношения, в последните години се оценява и в условията на криза.

Расмусен обясни, че в условията на криза не само България, но и други страни са намалили средствата си за отбрана.
Според него тази тенденция трябва да бъде обърната.

Орешарски каза, че делът за модернизация е малък и има вътрешни резерви, които "ще се опитаме да използваме".

Следобед Расмусен се срещна и с външния ни министър Кристиан Вигенин.