Очаква се френският кораб да остане в Черно море до 30 април, а "Доналд Кук" се очаква да остане в зоната до 24 април, съобщи за Интерфакс източник от Главния щаб на руския Военноморски флот. 

"Има и информация, че вероятно на 14 април в Черно море ще влезе и миноносецът "Дюплекс" от военноморските сили на Франция", съобщи същият източник.

"По този начин, факта, че в югозападната част на Черно море от края на март се намира спасителният кораб "Ализе" на френските ВМС, за първи път от 2008 г. в Черноморския басейн, близо до руските граници, се създава военноморска групировка на НАТО", отбеляза източникът от руските ВМС.

Междувременно в акваторията продължават маневрите "Дениз йълдъзи-2014" на турските военни моряци, в които участват по-специално седем фрегати, една корвета и две подводници, добавя Интерфакс.

Според същия руски източник, изпращайки кораби в Черно море, НАТО преследва няколко цели наведнъж:

- да се окаже морална подкрепа на властите в Киев;

- да се демонстрира сила спрямо Русия с цел нейното възпиране;

- да се събират разузнавателни данни за мероприятията на руското военно командване в Крим и другите крайгранични с Украйна райони на Русия, включително радио- и радиотехническо разузнаване против руските въоръжени сили.

Възможно било "Доналд Кук" да посети турски и румънски пристанища, но засега не било известно ще влезе ли той в украинското пристанище Одеса, за да демонстрира подкрепата на САЩ за днешното ръководство в Киев, добавил източникът.

Той специално подчертал, че в руското военно министерство разглеждат появата в Черно море на американски боен кораб с противоракетна система "Иджис" като стремеж на САЩ "максимално да приближат морската компонента на своята система за ПРО към територията на Русия".

Източникът обръща внимание на зачестилите посещения на американски бойни кораби с противоракетна система на борда в Черно море.

ИТАР-ТАСС припомня, че "Доналд Кук" ще стане първият от четири американски кораба, които ще образуват основния ударен елемент от началния етап на разгръщането на системата за ПРО в Европа.