Украинското посолство осъди интервю на председателя на СЕМ Соня Момчилова в предаването на Асен Генов "Контракоментар" и настоя за опровержение. Става въпрос за откъс, в който тя казва, че не може да се съгласи с твърдения, че родните медии били проводник на кремълски интереси и информация, като добавя, че "пропаганда има и в обратна посока" и дава пример: "за заболяването на Путин, затова, че е умрял, за Буча и така нататък".

Посолството на Украйна не е съгласно с думите й и заяви, че "счита за неприемливи и манипулативни изявленията на председателя на Съвета на електронни медии госпожа Соня Момчилова по повод Бучанската трагедия".

"Категорично настояваме, че е недопустимо изопачаването на фактите в условията на широкомащабната въоръжена агресия на русия срещу Украйна.

Трагедията в Буча беше призната от международната общност с приемането на декларация, към която Република България официално се присъедини през април 2023 г. След деокупацията на Буча през пролетта на 2022 г. международните експерти регистрираха 1400 убийства (включително 37 деца), множество факти на изнасилвания, тортури и други военни престъпления. Към момента се разследват почти 11 000 военни престъпления в Киивска област", пишат в позицията си от украинската амбасада. И допълва, че в Международния наказателен съд и Специалния трибунал са събрани доказателства за 96 000 военни престъпления, как то и разрушения на важна гражданска инфраструктура.

"Посолството на Украйна очаква от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровержение и взимане на необходимите мерки за реагирането във връзка с опасните и подвеждащи твърдения, касаещи зверствата на руските окупатори в Буча, което противоречи на официалната позиция на Република България като държава-членка на ЕС и НАТО", настояват от мисията.

От СЕМ побързаха да отговорят, като в позицията си се разграничиха от мнението на председателката си.

"Съветът за електронни медии категорично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча. Става дума за чудовищен акт на мъчения и убийства на цивилни граждани, заради отразяването на които СЕМ се сезира преди повече от година", пишат от медийния съвет.

И допълват, че по повод войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени множество наблюдения на програми на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и телевизията. Налице са вече образувани административнонаказателни производства и са наложени имуществени санкции на доставчици, които отричат жестокостите на войната, отчитат пред украинското посолство от българския медиен регулатор.