Държавата трябва да отдели необходимите средства, за да бъдат тествани служителите на МВР и да е спокойно обществото, че има адекватни мерки за самоконтрол в системата. Това заяви пред "България он Ер" бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, визирайки поредицата от случаи на заловени пияни и дрогирани служители на реда зад волана.

"Авторитетът на МВР е под санитарния минимум, във връзка с тези случаи, обявени пред обществото", заяви той.

По думите му трябват адекватни мерки, от които обществото да е спокойно, че полицаите са проверяващите и тези, които опазват реда. Цветанов апелира за повече превантивна дейност при самия подбор на кадрите, кандидатстващи за длъжности в МВР. Изследванията за алкохол и наркотици да бъдат заложени още в този етап, предпоръча той. Политиците обаче трябва да имат визия за системата, смята бившият вътрешен министър.

"През последните години няма никаква концепция как да се развива МВР. Никой, дори и по време на току-що приключилата предизборна кампания не каза каква е концепцията за сектор "Сигурност", отбеляза Цветан Цветанов.

"В МВР назначенията на ниво ръководство вече стават политически, което е абсурдно за една деполитизирана система. Много е важно системата да бъде изчистена и да бъде действително деполитизирана". Той даде пример с времето, в което бе министър на вътрешните работи и когато 85% от директорите на регионалните дирекции на МВР бяха преминали през обучения в международни правоохранителни академии, бяха хора с опит и добро взаимодействие помежду си. "През цялото време тогава имаше проверки от "Вътрешна сигурност". За мен е важно също и, че направихме промени в НПК за разширяване разследващите функции на полицаите, направихме обучения, заедно с прокуратурата по места и отворихме системата, за да може обществото да знае, че си вършим работа".

Цветанов подчерта, че днешните проблеми в сектора няма да се решат, докато не спре враждата между МВР и Прокуратурата.

Цветан Цветанов акцентира и върху настоящите тежки проблеми в пътната безопасност. Той даде като пример лошото управление през последните години от страна на висшето професионално и политическо ръководство в МВР.

"Трябва да въведем интелигентни системи, както направиха всички европейски държави". Той припомни, че именно с такава цел, през 2012 бяха направени законови промени и се създаде Фонд за пътна безопасност. "Само ще дам за пример, че от 2017 до 2020 г., за 4 години, има събрани 193 млн. лв. от глобите, които са плащали нарушителите. Годишно обаче са използвани не повече от 4-5 млн. лв. от тях. А тук е моментът, в който можем да оборудваме системата на МВР и пътната инфраструктура".

Миграционният натиск към страната е друг голям проблем пред МВР, тъй като много полицейски служители се командироват от вътрешността на страната към граничните пунктове, с което се оголват тези места, а полицейската работа остава затлачена. "Точно затова трябва да има визия и консенсус", повтори Цветанов.

Според него е огромен и проблемът с употребата на наркотици сред младежите. Той припомни предложението от 2016 г., което целеше превенция на явлението - да се въведат тестове за наркотици в училищата за големите ученици, а резултатите да бъдат предоставяни само и единствено на родители или настойници на съответното дете. "Родителите трябва да знаят какво се случва с техните деца, а не да разбират, когато вече е много късно. За съжаление наркотиците са вече част от ежедневието на тийнейджърите в България", каза Цветанов.

Само преди дни служител на РУ на МВР в град Бобов направи катастрофа в района на село Горна Гращица заради употреба на алкохол. Проверката установи, че той е карал с 2.07 промила. Мярката на провинилият се водач бе удължена до 72 часа по искане на прокуратурата и е привлечен като обвиняем. Униформеният служител е бил в извънработно време, когато е причинил катастрофата на 11 октомври. Тогава са се сблъскали лек автомобил "Шкода", управляван от 49-годишния полицай, и "Опел", шофиран от 71-годишен мъж. 

Отслабнал е контролът върху служителите на МВР за употребата на алкохол, обясни Тенчо Тенев, бивш началник на столичната "Пътна полиция", във връзка със зачестилите случаи на служители на реда, засечени зад волана след употреба на алкохол и дрога.