МВР ще се фокусира върху три задачи до края на своето управление - промени по границата и нейното опазване, връщането на закона и реда в ръцете на МВР и опазването на децата от наркотици и други вредни вещества. Това обяви в началото на Националното съвещание на политическото и професионалното ръководство на МВР служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

По думите му служителите на реда са се справили отлично осигуряването на честни избори и мигрантския натиск.

"Справихме се с две изключително важни задачи. На първо място осигурихме честни и спокойни избори, положиха се усилия и плодовете на тези усилия ги видяхме, когато приключиха изборите. С гордо вдигнати глави можем да кажем, че се справихме с тази задача. Справихме се и със задачата за охрана на границата", заяви Демерджиев и продължи:

"Остава неразрешен проблем - години наред на границата стоят стотици ваши колеги без помощ, съдействие, техническа обезпеченост, оставени да се оправят сами. За много кратък период от време успяхме да им помогнем с всичко, с което държавата може да помогне в лицето на МС и МВР. Предвиждаме промени, така че тази практика на извънреден труд, далече от семейството да не продължава и охраната на границата да продължи успешно, но не с цената на личния живот", каза той.

Той изказа благодарност към служителите на МВР за изпълняването на двете задачи, защото трудът им често е оставал незабелязан.

"Предстои ни нещо много важно - навсякъде по места има хора, които се чувстват над закона, нашата задача ще бъде да покажем на тези хора, че те не могат, не трябва и няма да бъдат извън и над закона. Така че в следващите дни, месеци, през времето, което ни остава, ще работим основно върху това, защото по този начин българските граждани ще видят и ще усетят, че МВР може да осигури реда, да осигури законността, да осигури спокойствието по места, което отдавна го няма - повече от 10 години. На много места има хора, които са взели закона в свои ръце. Нашата задача е да си го върнем и да го прилагаме ние. И това ще стане незабавно", категоричен беше Демерджиев.

"Третата задача е да пазим нашите деца от всякакви неща, които се промъкват в българските училища - наркотици, различни вредни вещества. Това е наша мисия да го спрем. Вярвам, че това ще бъде оценено от обществото", добави служебният вътрешен министър.

На финала на речта си Демерджиев отправи апел към началниците в МВР да не позволяват онези 5% от служителите, които не си вършат работата, да петнят пагона, а да помагат да излязат от системата на МВР, за да не настройват народа срещу полицията.

Снимка: БТА

От своя страна служебният премиер Гълъб Донев също поздрави служителите на полицията за свършеното през последните месеци.

"В изминалите два месеца вие и колегите ви показахте, че да следваш закона в името на обществения интерес не е изключение за системата на МВР, а правило. Често се вглеждаме в нарушителите на реда вътре в МВР, но примерите за съвестно свършена работа са всеки ден пред очите ни. За съжаление, в тези два месеца ваши колеги загубиха живота си при изпълнение на своя служебен дълг. Всяко ваше действие срещу нарушителите на закона в България е продължение на започнатото от тях", коментира Донев.

По думите му сред най-важните приоритети на МВР и служебния кабинет са били овладяването на войната по пътищата, както и на мигрантския натиск и организирането на честни и свободни парламентарни избори.

"МВР се справи успешно с организирането на изборите - бяха гарантирани необходимите условия за провеждане на демократичен изборен процес от отпечатването и транспортирането на изборните книжа до обезпечаването на реда в изборните секции. Бяха осуетени и разкрити редица схеми за купуване на гласове. Бяха задържани конкретни лица", отбеляза служебният премиер.

Снимка: БТА

"Продължавам да твърдя, че на това безумие да се избиваме на пътя с челен сблъсък или юмруци, може да се сложи край. Във войната на пътя се оглеждат травмите, с които живеем като общество - бедност, корупция и неграмотност. По-строгите наказания спрямо нарушителите вероятно ще имат възпиращ ефект за онези, които сядат зад волана след употреба на алкохол или наркотици", добави Донев.

Служебният министър-председател подчерта, че пред кабинета и МВР стои отговорната задача да възпитават отговорност към живота

"Разчитам на личния пример на всеки от вас", каза в края на обръщението си Гълъб Донев.

Малко по-рано, преди началото на Националното съвещание, Донев заяви пред журналисти, че България няма съучастие в подготовката на взрива в Кримския мост.

"България е на кръстопът, преминават много камиони и товари, така че нека да изчакаме резултатите от проверката. България не се посочва като намесена във взрива, свързана е единствено като точка в маршрута. Всички документи, с които разполагат митническите власти и органите на МВР ще бъдат изяснени и информацията ще бъде предадена на компетентните органи", обясни служебният премиер Гълъб Донев.