Христо Иванов очаква решение на проблема с регистрацията на "Демократична България" в Стара Загора. Според него отказа да регистрират листата им се дължи на факта, че документите са подадени с електронен подпис. От политическата формация ще оспорват това в съда.

"Това е цивилизационен проблем. В 21 век в 2021 г. все още има хора, които не могат да работят с електронен подпис, трябва да се замислим къде сме, светът се променя", коментира Христо Иванов пред БНТ.

"Демократична България" по никакъв начин не е нарушила Конституцията. Институциите ще се произнесат дали има някакъв казус", категоричен беше той и добави:

"Ние няма да останем без листа в Стара Загора, защото трябва да има някакъв здрав разум, който да погледне часовника, да погледне календара и да си каже "тази страна или ще се модернизира, или ние сме обречени на бедност, на изоставане, на унижение от това, че сме, както винаги, на опашката".

По казуса с регистрацията на Мария Касимова за кандидат за вицепрезидент и пребиваването и у нас през последните 5 години Христо Иванов коментира, че "Демократична България" ще изчака произнасянето на отговорните институции. Според него е неизбежно подобни казуси да възникват по време на кампанията.

"Нашата подкрепа е политическа и е дадена за г-н Лозан Панов, той си е избрал Мария Касимова за вицепрезидент. Тя ми е много симпатична, симпатизирам ѝ. Ние не виждаме никакви аргументи да се поставя този въпрос", заяви лидерът на ДБ.

Коалиционно споразумение между "Демократична България" и движение "Продължаваме промяната" може да стане факт едва след като са ясни резултатите от изборите, каза още Иванов.

Очакванията му са да се постигне детайлно разписано коалиционно споразумение. Преди това обаче от "Демократична България" чакат представянето на управленската програма на "Продължаваме промяната".

По думите на Христо Иванов базовият въпрос е отношението на най-новата формация към ДПС и ГЕРБ. Иванов очаква от потенциалните си партньори гаранции, че двете партии ще бъдат изключени от управлението.

Сътрудничество между "Демократична България" и "Има такъв народ" може да има само ако партията на Слави Трифонов се отвори за прозрачни разговори и престане с опитите си еднолично да налага кандидати за властта, коментира още Христо Иванов.