Приоритетите на председателството на Латвия, както и бъдещето и добавената стойност на инициативата за България, ще бъдат обсъдени на конференцията "Три морета: иновации и енергийна сигурност" на 8 юни от 16 ч. в Шератон София Хотел Балкан, зала Средец, съобщиха от Евро-Атлантически Център за Сигурност (ЕАЦС).

Инициативата "Три морета" обединява 12 държави от регионите на Адриатическо, Балтийско и Черно море и се стреми към ускорено развитие чрез засилване на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност. Инициативата постепенно придобива по-ясни параметри за своето функциониране, приоритети, механизми за сътрудничество и има потенциал за осезаеми ползи за държавите членки, включително за България.

В дните преди следващата Среща на върха през Юни 2022 в Латвия, смятаме, че е важно да проведем разговор за визията и добавената стойност на инициативата и ролята на България в нея, отбелязват от ЕАЦС и канят за участие в конференцията.

Говорители ще бъдат Андриш Тейкманис, ръководител на канцеларията на Президента на Латвия, Диляна Славова, съветник по външна политика на Президента на Република България, Илия Лингорски, главен икономист в Българска банка за развитие.

Домакин ще бъде Цветан Цветанов - председател на Управителния съвет на ЕАЦС, а Даниел Фрийд ще представи своята гледна точка чрез видео адрес и жива връзка от Вашингтон.

Регистрацията ще започне в 15:30 ч. Работните езици са български и английски. Модератор на събитието ще е Джема Грозданова, бивш председател на Комисията по Външна политика (2014-2020), Народно събрание на Република България.

Програмата на събитието:

16:00-16:10 Цветан Цветанов, председател на Управителния Съвет на Евро-Атлантическия Център за Сигурност, София, България

16:20-16:30 Приоритетите на Латвия за Срещата на върха, Юни 2022

Андриш Тейкманис, Ръководител на канцеларията на Президента на Латвия, видео връзка

16:20-16:30 Приносът на България за формиране на приоритетите на Инициативата Три морета, 2022

Диляна Славова, съветник по външна политика, Президентство на Република България

16:30-16:50 Противодействие на агресията на Русия на Путин

Посланик Даниел Фрийд, изтъкнат сътрудник, Атлантически Съвет,

Вашингтон, САЩ, връзка в zoom

16:50-17:00 Инвестицията в инфраструктура и частният капитал: необходимост и двигатели за устойчив икономически растеж

Илия Лингорски, главен икономист, Българска Банка за Развитие

17:00-17:15 Българските транспортни коридори през призмата на Инициативата Три морета

Инж. Иван Кацаров, доктор, Български Форум за Транспортна Инфраструктура, доц. Николай Цонков, доктор, Университет за Национално и Световно Стопанство

17:15-17:30 Инициативата Три Морета и България - състояние и перспективи

Христо Казанджиев, Иван Хиновски, експерти, Български енергиен и минен форум

17:30-18:00 Обобщение и дебат