Правителството определи нов национален координатор от българска страна на Инициативата "Три морета", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Съгласно промяната за национален координатор на инициативата е определен министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Досега тази функция изпълняваше бившият министър на външните работи и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

Инициативата "Три морета" е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Към момента Инициативата "Три морета" не е институционализирана и няма седалище и секретариат.

Тя се развива като прагматична платформа за сътрудничество с основен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаване на по-голяма свързаност между тях по линията Север-Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

На Срещата на върха в Талин през октомври 2020 г., България пое домакинството от Естония и през 2021 г. беше шестият поред домакин на Среща на високо равнище на Инициативата.