Президентът Румен Радев посреща държавните глави, правителствените ръководители и ръководителите на делегации, участващи в Шестата среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета" в НДК в София, предаде БТА.

Форумът се провежда при засилени мерки за сигурност.

В рамките на срещата, на която президентът Радев е домакин, днес ще се състои бизнес форум с над 400 представители на български и чужди компании. Президентският панел на бизнес форума е на тема "Инициативата "Три морета": Път към интелигентен и всеобхватен икономически растеж". В него ще участват президентите на България - Румен Радев, на Германия - Франк-Валтер Щайнмайер, на Естония - Керсти Калюлайд, на Латвия - Егилс Левитс, на Полша - Анджей Дуда, и на Словения - Борут Пахор, министър-председателят на Хърватия - Андрей Пленкович, вицепремиерите на Чехия - Карел Хавличек, и на Словакия - Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал.

Участник в дискусията ще бъде и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Очаква се видеоприветствие да произнесе президентът на САЩ Джо Байдън.

Гост на инициативата тази година е президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу. Чрез видеообръщение ще се включи и президентът на Литва Гитанас Науседа.

През тази година България е председател на инициативата "Три морета", след като през октомври 2020 г. в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството.

В "Три морета" участват 12 държави от ЕС, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Партньори на "Три морета" са САЩ, ЕК и Германия.

Основна цел на "Три морета" е да насърчи регионалното сътрудничество, транспортната, дигиталната и енергийната свързаност в Централна и Източна Европа чрез общи проекти. Инициативата е насочена към постигане на устойчив икономически растеж в страните на региона, който по-бързо да позволи социално и икономическо сближаване в Европа.