Той заяви това малко преди днешното заседание на Изпълнителния съвет на РБ, в което се обсъждат две точки - оценка на резултатите от изборите и официално решение кого ще подкрепят на втория тур. Още вчера обаче беше заявено, че това ще е Цачева, очаквано се разграничиха само от ДСБ. 

"Казах, че ако иска да се опита да привлече хората, които са гласували за мен, трябва в течение на тези дни много да се постарае да ги убеди, че би се ангажирала: да настоява за радикална реформа на правосъдната система,
че е абсолютно ясна геополитически като ориентация, че повтаря същите права без никакво условие на политически съображения, и в крайна сметка, че е способна и има желание да бъде коректив на останалите власти, а не се разглежда като продължение на една партия", коментира Трайков пред БНР.

Още вчера вечерта лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски обяви, че РБ ще подкрепи Цачева на балотажа, защото не може да гласува за "червен генерал". Тази позиция била одобрена на заседание на формацията, на което е присъствал и Трайков.

Малко по-късно обаче той го опроверга във Фейсбук.

"С изненада научих за изявлението на г-н Лукарски, че съм се съгласил да дам подкрепа за кандидата на партия ГЕРБ. Искам ясно да заявя, че не съм дал подкрепата си за нито един от участниците в балотажа и смятам за почтено всеки да изказва собственото си мнение, а не да спекулира с чуждото", заяви Трайков.

Лукарски обаче настоя, че е казал истината и му отвърна задочно в социалната мрежа:

"Трайчо Трайков заяви пред ИС на РБ това, което обявих пред медиите, относно подкрепата на втория тур за десния кандидат. Изявленията му след това пред медиите бяха в същата насока. Какво се е случило след това и кой го е накарал да твърди обратното, можем да предположим лесно. Трайков заяви позицията си пред целия Изпълнителен съвет и всички го чуха. Единствените, които не присъстваха, бяха ДСБ".

Кунева подкрепя Цачева, критикува Кънев

Междувременно лидерът на "България на гражданите" и вицепремиер Меглена Кунева заяви, че РБ трябва да се мобилизира и да даде възможно най-добрия резултат на кандидат, който е член на ЕНП.

Според нея голяма част от резултатите сега зависят от това как РБ и ГЕРБ си сътрудничат на места. По думите й, когато си в коалиция, трябва да внимаваш за всяка дума и да пазиш партниращата политическа сила.

Без това стабилност в отношенията е много трудно да се постигне. Изправени сме пред ясния избор "ляво – дясно" и ако някой в РБ, специално г-н Кънев, може да се оттегли настрана и да даде шанс да спечели кандидат от съвсем различна политическа сила, това е крайно непоследователно", каза още Кунева по повод заявката на лидера на ДСБ за предсрочни избори и нов десен проект.

Москов: Радев значи Първанов, Първанов значи Путин

Мнистърът на здравеопазването Петър Москов пък коментира:

"Радев значи Първанов, Първанов значи Путин, срещу този избор нямам много валидни аргументи".

По думите му избирателите очакват да чуят от Цачева, че ще следва изричната евроатлантическа ориентация на страната и ще бъде допълнителна скорост за реформите, които прави правителството.

"РБ е усилие, чиято цел е да възроди разпокъсаната десница, и ако някой посегне на целостта на блока, връща ситуацията от 2013 година", така Москов коментира решението на неговата партия ДСБ да се дистанцира от останалите реформатори.

Той подчерта, че при победа на втория тур на Румен Радев очевидно ще има друго правителство, след като снощи премиерът Бойко Борисов потвърди, че ще подаде оставка при такъв сценарий.

И външният министър Даниел Митов заяви, че не желае да го управляват червени генерали и да има втори Първанов за президент. По думите му десницата има всички възможности и шансове да спечели вота, а "фалшивата кампания на Румен Радев да бъде разобличена".

На заседанието на РБ присъства и самата Цецка Цачева, която очаква подкрепа. Преди това тя излезе със специално обръщение преди балотажа.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на балотажа?