"Истината е, че това е лично решение на Кирил Петков и то му е хрумнало, докато пътуваше във влака за Украйна, когато ходеха в Киев". Така председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов коментира изгонването на 70 руски дипломати в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия.

"Това, че трябва да се изгонят 70 човека от руското посолство е хрумка на Кирил Петков. Споделил го е по време на пътуването с тези, които са били там. От нашите хора беше Станислав Балабанов", добави той.

По думите му тогава са се провели разговори и от МВнР са обяснили на премиера, че има определени правила и стъпки за това.

Запитан дали това означава, че Теодора Генчовска е против това решение, Йорданов отговори: "Най-добре е тя да го каже, но знам, че Генчовска не смяташе, че това е правилна стъпка, защото си има определени правила. Това не е детската игра и да се разсърдим на някой".

Междувременно бившият външен министър Милен Керемедчиев заяви пред bTV: "Елеонора Митрофанова е глава на мисията на Русия у нас. Тя координира всички свои служители и кой дипломат каква дейност извършва", каза той.

"Руската федерация има най-голяма численост на дипломати у нас. Тя варира до около 150 човека. Това е над 10 пъти повече от нашите дипломати в Русия, ние имаме 10-15 човека там", каза Керемедчиев.

Според Керемедчиев важното е да се разбере дали тези изгонени 70 служители ще бъдат сменени с други или позициите им ще бъдат закрити. По думите му нотата връчена на Митрофанова загатва за вървене към реципрочност.

"Подобно нещо не се е случвало откакто България има модерна дипломация. Тук става въпрос по-скоро за културни аташета, такива по печата, търговски аташета, прикрити под други дипломатически позиции представители на руските служби, които са много и в момента са доста активни", каза той.