Не смятам, че премиерът Бойко Борисов се крие и се страхува, напротив проявява активност и е дал отговор на въпросите, които възникват. Това отговори на обвиненията на депутата от БСП Георги Свиленски - Живко Тодоров, който е кмет на Стара Загора и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ пред bTV.

Преди него в студиото бе Георги Свиленски, който отправи такива обвинения към премиера на страната.

Тодоров коментира обстановката в момента: "Политическата обстановка в България в момента не е нормална и има доста млади хора навън, които протестират - не срещу БСП, а имат искания за нормалност в политиката. Младите хора смятат, че нормалността е прекрачена в политика и за това носят вина всички институции в държавата".

Той посочи, че годината протича по време на най-тежка криза, а целият свят взема решения за икономическата криза и на фона на това в България "трябва да се възстанови институционалният диалог".

По думите на Живко Тодоров "думите са много крайни от всички страни, а ние не сме във военна обстановка, а в нормални човешки отношения и искаме да върнем всички политици на масата".

Представителят на ГЕРБ акцентира върху надписа на сградата на Народното събрание "Съединението прави силата" и заяви, че именно това трябва да се случи между институциите в България - да се съединят.

Живко Тодоров смята, че и в ГЕРБ, и в останалите партии има хора, които са нарушили баланса, но подаването на оставка от страна на премиера не е "единственият акт нещата да се подобрят".

Оставките на министри, които Бойко Борисов поиска, кметът на Стара Загора коментира, че са с цел да се покаже, че "няма такива зависимости", а в същото време премиерът протяга ръка към демократичните сили в дясно.

"Рокадите в кабинета "Борисов" 3 няма да доведат до решение на политическата криза" - заяви от своя страна Георги Свиленски от БСП.

По думите му, протестиращите и опозицията настояват за две оставки на правителството и на главния прокурор и те не са сред тези, които правителството е предприело.

"Именно - оставката на Борисов и главния прокурор. Докато не бъдат получени, всичко продължава. Чудно е упорството на Борисов", каза още Свиленски. Народният представител коментира и ситуацията от петък вечерта, когато по време на антиправителствения протест демонстранти блокираха сградата на БНТ, където участие имаха лидерът на левицата Корнелия Нинова и председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Даиткова.

Според него, протестиращите не са знаели кои точно политици са били вътре и затова са освиркали председателя на БСП. "Те ясно за заявили срещу кого протестират, разбира се, няма как да подкрепя подобни действия към две жени. В събота видях как хората посрещат Корнелия Нинова на улицата - коренна разлика", допълни социалистът.

Свиленски заяви, че най-големият страх на управляващото мнозинство е служебен кабинет, защото те ще организират "честни избори". "Честни избори ще има, когато няма недействителни бюлетини, когато има изчистени списъци, има машинно гласуване. Няма значение кой печели. Гласът, който се пуска в урните, трябва да бъде отчетен реално, за да има легитимност", добави той.

Депутатът беше категоричен, че ако премиерът Борисов е направил някакви нарушения, той трябва да бъде разследван - независимо дали е на власт и подчерта, че министър-председателят се крие.

Свиленски отхвърли твърденията, че президентът Румен Радев иска еднолична власт и затова подкрепя протестите. "По-добре е да се отива на избори. И никой не говори за избори декември, ако Борисов подаде оставка тази седмица - избори могат да бъдат направени края на септември или началото на октомври. Така ще има правителство, нов бюджет и стабилност", посочи Свиленски.