Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат Сергей Станишев отхвърли твърдението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че на последния партиен пленум е предложил да правят кръгла маса с ГЕРБ.

"По повод кризисния пиар, на който сме свидетели през последните два дни, искам да кажа, че има два принципа в кризисния пиар - първият принцип е: не лъжи, вторият: признай, че има някакъв проблем. По повод това разбрах, че е казано, че аз дори не съм обосновал моето предложение. Това не е вярно и го казвам категорично. Нещо повече, аз ще се погрижа, като член на Националния съвет, да поискам стенограмата и ще я направя публична, за да е ясно какви са моите аргументи.

Да, аз от месец и половина казвам: България се справи добре с епидемичната обстановка, но мерките на правителството за подпомагане на икономиката, на хората са фрагментирани, неефективни, непрозрачни, в крайна сметка слаби и като мащаб, и като проникване в реалната икономика. Затова казвам, че е нужна национална дискусия, не с ГЕРБ, но с всички, които имат отношение - браншови, синдикални организации, политически партии - и от управляващите, и от опозицията, на институциите", заяви Станишев в предаването "Още от деня" по БНТ.

По повод твърденията на подкрепящите Нинова, че вътрешната опозиция иска съглашателство с ГЕРБ и нейните думи, че БСП трябва да влезе във властта през парадния вход, а не като патерица на управляващите, Станишев коментира:

"Това е опорна точка, която не работи. Първо, защото немалка част от хората, които я развиват, не са достоверни в тези свои изявления. Няма да влизам в имена, но имам достатъчно факти, за да ги оборя. Второ - всички знаете, че най-тежките битки с ГЕРБ, с Борисов съм ги водил аз, през 2009, 2010-2011 г. Принципите не се менят, ГЕРБ са наш опонент, и аз, както и много други членове на партията, искам да видим БСП като солидна, алтернативна опозиция, а не да бъдем встрани от процесите и да хвърляме от време на време бомбички, медийни най-вече". 

По думите му не може да си слаба опозиция и да се оплакваш, че не ти минават вотовете, при положение, че имаш 80 депутата.

Бившият лидер на партията описа какво се е случило на пленума през уикенда:

"На Националния съвет на БСП беше направен опит едно решение на подпис за насрочване на датата на прекия избор, за провеждане на Конгреса, да бъде прегласувано без дискусия. То беше отхвърлено от Националния съвет. Този опит беше противоуставен. Освен това от председателя на Националния съвет Корнелия Нинова беше прочетен доклад - съчетание от анализ за това какво се е случило за три месеца, мерки, които са предлагани от парламентарната група и потенциални мерки, които биха могли да бъдат дискутирани".

Станишев изтъкна, че досега не се е случвало доклад на председателя на НС да бъде отхвърлен и добави, че в документа не са се съдържали смислени предложения.

"Всъщност Националният съвет отказа да бъде гумен печат за импровизирани инициативи, недостатъчно премислени", заяви той.

По отношение на подписката, която трябваше да се инициира от БСП, за да иска народен вот на недоверие на правителството, той заяви, че не е срещу такава идея, но иска да види план. Той беше категоричен, че не е представено никакво конкретно предложение за какво е подписката, какъв е времевият хоризонт, колко подписа искаме да съберем, "защото аз не искам БСП да изглежда смешна".

"Като председател аз съм този, който инициира подписка за свикване на референдум и ние за 3 месеца събрахме над 750 000 подписа. Това беше едно огромно усилие с много ясен план и много ясни ангажименти - наши като партия, на коалиционни партньори, и общуване с гражданското общество, защото излязохме на улицата 2011 година", подчерта Станишев.

По думите му сега БСП е в ситуация, в която половината от конференциите не са проведени и през летния период трябва да бъдат приключени, за да има легитимен конгрес и да се приключи цикълът отчети-избори, който беше прекъснат от коронавируса.

"И най-странното е - това не го бях виждал в историята на БСП, а аз от доста време съм член на Националния съвет, ръководството да инициира проваляне на кворума. Защото изведнъж половината Изпълнително бюро и много от хората, които твърдо подкрепят тази линия, която е на председателя на НС, си тръгнаха и Националният съвет не можа да вземе решение по ключови въпроси - като да приеме отчет за разходите на партията последната година и бюджет за тази година", каза още Станишев.

Той подчерта, че прекият избор на председател трябва да бъде прозрачен, легитимен и неукорим, защото не можем да си позволим някой да го оспорва. В момента има четирима заявили кандидатурите си за председател - Корнелия Нинова, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Кирил Добрев. Трима от тях оспориха действията на Избирателната комисия.

Станишев посочи, че има притеснения относно политическата линия, която се налага в БСП - за т.нар. ляв консерватизъм, за обтегнатите отношения с европейското ръководство.

"Искам БСП да се държи като бъдеща управляваща партия, а не като заядлива опозиция", каза още лидерът на ПЕС.