Националният съвет на БСП три пъти бламира председателят на БСП Корнелия Нинова по време на днешния пленум.  От години подобно нещо не се е случвало. 

Отхвърлен бе доклада й за политическата ситуация.

Докладът на лидерката на партията е отхвърлен с разлика от около 20 гласа, научи Dir.bg.

Не бе прието и предложението на Нинова да се организира всенародна подписка за сваляне на правителството на Бойко Борисов. Подкрепили са го 44 души, 28 са били против и 33-ма са се въздържали.

Аргументите за отхвърляне на подписката са били, че тя е предложена без текст, а само по принцип. Идеята на Нинова за такава подписка бе силно критикувана от вътрешната й опозиция, според която подобен метод прилягал по-скоро на извънпарламентарна сила. А преди началото на пленума лидерката бе обвинена, че не използва парламентарните инструменти за сваляне на властта, които БСП има.

Национланият съвет на БСП прие решение за вот на недоверие срещу правителството на тема корупция до края на юли.

Националният съвет отхвърли предложението на Янаки Стоилов за организиране на протести срещу правителството на Бойко Борисов.

Искането на вот на недоверие за корупция към кабинета "Борисов-3" е било предложено от Красимир Янков.

Той ще е придружен с анализ и мерки от страна на левицата. Те ще бъдат подготвени от съветите към Националния съвет на партията, по предложение на Кристиан Вигенин.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев пък е допълнил предложението с идея за национална кръгла маса, която да изготви национален план за развитието на страната във връзка с европейския възстановителен план след COVID-19. На нея социалистите трябва да се явят с конкретни предложения за разходването на 12-те милиарда евро от ЕС за страната ни. Идеята е да бъдат поканени освен всички членове на правителството, парламентарни сили и неправителствени организации, работодатели и синдикати.

Припомняме, че Нинова не успя да събере подкрепа за прегласуване на взетото "на подпис" решение за датата на прекия избор и конгреса. За сметка на това Националният съвет прие предложението на Георги Пирински за доклад и дискусия по насрочването на прекия избор и конгреса.  Вътрешната опозиция на БСП убеди пленума за промяна на датите за пряк избор и провеждането на конгреса на партията. Прекият избор за лидер на БСП ще е на 12 септември, а конгресът на партията ще се проведе на 26-септември в зала 1 на НДК. До 4 август трябва да приключат всички партийни конференции в страната.