Сръбският външен министър Никола Селакович днес отказа да коментира изявленията на България за Република Северна Македония, предаде агенция МИА.

На пресконференция след среща с външния министър на РСМ Буяр Османи в Белград Селакович бе помолен да сподели официалното становище на Сърбия за изявленията, идващи от София по повод откриването на сръбски културен център в Скопие, за изучаване на сръбски език в училищата, за сръбското влияние в Република Северна Македония и за блокирането на европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

"Ние сме регион, обременен с различни исторически събития. Ако копаем да намерим какво ни разделя, няма да е нужно дълго време, за да открием нещо. Уверен съм, че също толкова лесно можем да намерим това, което е добро и ни обединява. Знам за изявленията, чух ги и реагирах както сметнах, че е най-добре - не коментирах", каза Селакович.

Той добави, че когато неотдавна е бил на посещение в София, отговаряйки на журналистически въпрос дали Република Северна Македония е причина за кавги между България и Сърбия, е казал: "Не, ние не се караме и тя /Република Северна Македония/ може само да ни сближи. И трите държави ще имат полза от това сближаване, на първо място икономическа."

Сръбският министър каза, че ако се занимаваме с въпроси от миналото, постепенно ще видим как хората от региона ще започнат да заминават в друг регион, където няма да водят такива разговори.

Селакович заяви, че Сърбия е твърдо решена да гради сътрудничество с всички съседи без "скрити мисли".