На тържествена церемония на площад "Св. Александър Невски" в столицата, под звуците на българския химн, гвардейска рота издигна знамето на София. 
На церемонията присъстваха изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на образованието Йорданка Фандъкова, министърът на културата Вежди Рашидов, председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов, областният управител на София Данаил Кирилов, народни представители, общински съветници и официални гости.
Пред иконата на Света София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов българският патриарх Максим отслужи водосвет, след който се обърна с пожелание за благоденствие и мирно житие към софиянци, предаде БТА. Премиерът Бойко Борисов изрази удовлетвореност от това, че на церемонията присъстват представители на всички институции - президент, парламент, Министерски съвет.
В своето поздравление към софиянци премиерът изтъкна, че градът е станал по-чист, по-зелен, с повече цветя и след като е бил кмет на столицата знае какво трябва да се направи за града. "Освен вярата, надеждата и любовта пожелавам на всички да сме живи и здрави и да имаме късмет", посочи Борисов. Той даде пример, обръщайки се към патриарх Максим и свещениците, които заедно с него отслужиха водосвета, че с помощта на Бог столицата е пощадена от кризите в съседните на България страни и направи паралел с наводненията в Турция и пожарите в Гърция.
Изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков поздрави присъстващите на площада за празника на града и подчерта приноса на Бойко Борисов като бивш кмет на столицата. „Като кмет Бойко Борисов показа, че обича града, затова ние сме оптимисти, че правителството ще помага. Днес имаме основание да празнуваме и нека да приемем, че София е онова, което ние сме направили за нея”, каза Герджиков. В словото си пред присъстващите той посочи, че няма друг град по света, където само на една ръка разстояние в центъра му се извисяват църква, джамия и синагога.  "България разбира се, не е единствено София, както и София не е България, но е нейното лице както пред света, така и пред нашия народ", посочи Герджиков. Той подчерта, че до края на годината ще бъдат открити 16 детски градини, както и ще продължи ремонтът на столичните пътища и булеварди.
Нещата в София започнаха да се случват, когато бюджетът стана 1 млрд. лв., изтъкна Герджиков по-рано на тържественото заседание на Столичния общински съвет и подчерта,  че следващите дни и месеци ще бъдат време на усилен труд. Трябва да се подготви балансиран бюджет, който да устои на кризата. Нашата цел е до 2010 година да няма дефицит и да се направи всичко, за да се покрият задълженията на общината в срок, заяви и.д. кметът на София.

Вижте снимки от церемонията
Вижте видео от церемонията в София