Законопроектът на "Има такъв народ" за промени в Изборния кодекс беше приет на първо четене в Народното събрание.

Първоначално за законопроекта гласуваха единодушно 212 народни представители, но от ГЕРБ-СДС поискаха прегласуване с мотива, че Слави Трифонов не е гласувал. При повторното гласуване той беше приет с 210 гласа "за", без против и 1 "въздържал се".

От "Има такъв народ" предлагат в промените в Изборния кодекс да се запише, че следващите редовни парламентарни избори ще са мажоритарни, а ако има предсрочни избори, те да се проведат по досегашната пропорционална система.

От партията предлагат избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, или при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление. 

Също така да се създаде изборен район "Извън страната", както и изцяло въвеждането на машинния вот. От "Има такъв народ" предлагат още Централната избирателна комисия (ЦИК) да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.

При представяне на законопроектите за промени в Изборния кодекс в пленарна зала отново бяха отправени упреци към "Има такъв народ", че се отказват от обещанията си за мажоритарна избирателна система.

Това, което ще направим ние, е в преходните разпоредби на така предложения от нас законопроект, ако се приеме, ще запишем категорично, че пропорционалната изборна система за народни представители ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори. По този начин искаме да поставим началото на изработване на нов вид изборна система и ние ще предложим мажоритарната изборна система така, както тя е приета, посочи председателят на парламента Ива Митева.

Тошко Йорданов посочи, че подхождат практично. По думите му вероятността от предсрочни избори е огромна. Той повтори, че с партии на статуквото коалиции няма да правят. Знаете колко са гласовете на тези, които не са от партиите на статуквото, посочи той и отбеляза, че "Демократична България" са "против" мажоритарна избирателна система в два тура.

Ако се отиде на предсрочни избори, трябва да има поправен Изборен кодекс, така че вотът да е максимално честен, коментира той. Ако този парламент има дълъг живот, тогава говорим спокойно за промяна на избирателната система, каза Йорданов, но отбеляза, че никой не знае кой от двата варианта ще се случи. Затова искаме в този ИК да се запише, че следващите редовни парламентарни избори ще са мажоритарни, за да може да се изработи законодателство, добави той. Според него е нужно преброяване на населението и райониране. Разбирам, че за вас е по-добре година и половина да обсъждаме мажоритарна избирателна система и да има някакво правителство, но ние нямаме желание да ви даваме това време, обърна се Тошко Йорданов към ГЕРБ.

"Разбрахме, че сте лъгали", репликира го Тома Биков от ГЕРБ. И добави, че правителство се прави да управлява държавата, "не за ваш кеф или за наш". От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят всички законопроекти.

Хамид Хамид обяви, че ДПС ще подкрепят проекта на "Има такъв народ", тъй като в него се съдържат повечето от предложенията, на които движението държи. Той посочи, че ДПС ще подкрепи няколко групи предложения като например видеонаблюдението след края на изборния ден до предаване на протоколите в РИК и отпадане ограничението за броя на секциите в чужбина за държави извън ЕС. Той изрази резерви относно гласуването по пощата и посочи, че ако машинното гласуване е както досега, ще лиши още повече хора от възможността да гласуват.

Явор Божанков коментира, че ако хоризонтът е два месеца, да видят кое може да стане в момента - видеонаблюдение, активна регистрация, да се работи за въвеждане на район "чужбина". Насочваме се към единственото процесуално решение - да подкрепим един по-всеобхватен проект какъвто е на "Има такъв народ", посочи той.

Ивайло Мирчев защити въвеждането на електронно гласуване. По думите му електронното гласуване не е панацея, но ще елиминира възможността депутати да се разхождат с чували с бюлетини. Преди пет години имахме техническата възможност да направим електронно гласуване, но това не се случи, коментира той.