Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отправи тежки критики към партньорите от "Продължаваме промяната" и предупреди да не очакваме по-евтин газ, както ни говорят те. По думите на Трифонов финансовият министър Асен Василев и началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова създават неверни очаквания у хората за газовата цена.

Лидерът на ИТН изрази недоволство от факта, че антикризисни мерки се обявяват без да са обсъждани с коалиционните партньори и дори без да са уведомени за това. 

Той отправи поредно предупреждение към партньорите от ПП с пост във Фейсбук, като изреди още няколко конфликтни момента в коалиционните им отношения, освен по темата за енергетиката.

"Напоследък стават непонятни неща в управлението на страната.

Да, знам, че звучи малко странно, при положение, че "Има такъв народ" е част от управляващата коалиция, но е факт. Нелеп факт. Защото представителите на "Продължаваме промяната" в този кабинет нито се допитват до коалиционните си партньори, нито чуват какво им казват, нито си вземат бележка, а много често правят каквото си искат. И много често това изобщо не е добро за страната", написа Трифонов, който не крие раздразнението си от тези факти.

Той предупреждава още, че Асен Василев и Лена Бориславова не казват истината на хората за цената на газа, като не крие изумлението си, че по темата говорят точно те без да са енергийни експерти. В същото време енергийното министерско кресло е от квотата на ИТН.

"Много често и говорят. Разни хора от тях говорят без да има нужда по теми, от които не разбират. Примерите са много. Например, за проблема със спрените газови доставки и преговорите за нови енергоизточници, най-изненадващо се обаждат финансовият министър Асен Василев и, представете си, Лена Бориславова. И двамата са невероятни експерти по енергетика, особено Лена. По-лошото е, че говорят неверни неща, например за очакваната цена на газа. И не само. Създават неверни очаквания. И вредят на трудно провежданите преговори", казва още лидерът на ИТН.

"Друг пример. В тази криза, създадена от войната в Украйна, сума ти хора обясняват какви мерки ще се приложат. Обясняват ги, все едно са последна инстанция. Обясняват и обещават. С малката разлика, че нищо от обещаното все още не е обсъдено и не е прието от коалиционните партньори. Или пък опитът на Асен Василев да прескочи не само Парламента, а и коалиционното споразумение за начина, по който страната да приеме еврото", извежда друг проблемен въпрос пред коалиционния мир Трифонов.

"За проблема със Северна Македония е направо ненужно да ви говоря. Защото всички разбраха за нерегламентираните опити на Кирил Петков и съветниците му да заобиколят националния интерес.

Къде останаха обещанията, че всеки ден ще осветлява по една далавера на ГЕРБ? Къде са онези открити осем милиарда крадени пари? Къде е премахването на модела "ГЕРБ", при положение, че в кабинета има кадри на ГЕРБ като министри?

Защо казвам всичко това? Казвам го като предупреждение.

Надявам се да са ме разбрали", завършва позицията на Слави Трифонов.