Топлите отношения между Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган не са тайна за никого. При срещи двамата често фамилиарничат, като турският президент позовлява на българския премиер да се обръща към него с умалителното Тайпи.

През последните няколко дни обаче нашата страна се оказа в епицентъра на напрегнатите отношения по оста Турция - Русия - ЕС. Ердоган обяви, че отказва да спира придвижването на бежанци към Европа под предлог, че не са спазени договорки по мигрантския въпрос. В резултат на това хиляди бежанци щурмуват границата на Турция с Гърция, поставяйки на риск и българските земи.

Ситуацията на гръцко-турската граница се очаква да се влоши, оценява европейската гранична агенция Фронтекс в поверителен доклад, публикуван от германския вестник "Велт", съобщи в електронното си издание "Катимерини". Фронтекс очаква масов приток на мигранти към Гърция след отварянето на границите от Турция.

В доклада, предназначен за политическите органи на ЕС, се казва, че би било трудно да бъдат спрени масови потоци от хора, които са пътували дотук, така че "натискът през следващите дни се очаква да се засили, дори и ако турските власти действат по начин да предотвратят преминаването на границата".