Част от поетите от строителя на интерконектора с Гърция ангажименти не са спазени. Това обяви на брифинг служебният министър регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, след като проведе среща с всички участници в строителството на междусистемната газова връзка.

Той обясни, че се очаква строителната работа да завърши до неделя и да се премине към подписването на Акт 15.

"Частично имаме довършени част от нещата, но за съжаление, част от ангажиментите, които бяха поети с дата вторник и сряда, не са завършени. Имахме доста делови, но и мога да кажа малко остър разговор със строителя. Той пое ангажимента до неделя вечер обектът да е готов - говоря за първия етап", заяви Шишков. 

Служебният регионален министър отбеляза, че в понеделник отново ще направи проверка. 

"Надявам се да видя завършен първия етап", посочи той. 

"Строителният надзор си е представил почти всички документи. Тези, които има да представя строителят, забелязвам, че не са в нужното темпо. Затова казвам, че днес имах може би малко остър разговор със строителя - веднъж за документите и веднъж, че имаха поети ангажименти, а не ги завършиха. Надявам се наистина, че до неделя обектът ще бъде завършен", подчерта Шишков.

И съобщи, че министерството води разговор с всички общини да си вземат удостоверенията от кадастралните служби. 

"Най-вероятно до края на седмицата ще изчистим тези документи, които зависят от държавата и общините. Проектантът има готовност в момента, в който строителят завърши обекта, да може да се пристъпи към подписването на Акт 15", обясни още регионалният министър.

По думите му утре в 10:00 часа строителите ще бъдат при областния управител в Кърджали, за да се види в кои общини има забележки към интерконектора.

"При проверката ни преди няколко дни имаше да се монтира един вентилатор в акумулаторно помещение в Хасково, като противопожарна мярка. Другата ни забележка беше, че противопожарен воден резервоар в Стара Загора не е бил пълен заради теч. Строителят е обещал да довърши резервоара и да го напълни с вода. В Хасково интензивно се прави вертикалната планировка и до неделя асфалтовият път до Хасково ще бъде готов", каза още Шишков.

На въпрос от журналистите дали има някаква политическа интрига в неизпълнените ангажименти на строителя Шишков отговори следното:

"Ние се превърнахме във втори надзор на строежа на газовата връзка. Станахме активен участник в строежа с интелектуален продукт и освен това правим най-бързо всички съгласувания по проекта. В нашата работа няма никаква политика, поне за мен, аз се чувствам много повече експерт, отколкото министър".