СДС си поставя за цел да се върне в голямата политика. На национална конференция в София партията избира нов лидер измежду председателя на софийската си организацият Антон Койчев и бившия кандидат за президент и бивш депутат Румен Христов.

До 23-ата конференцията на СДС се стигна, след като преди два месеца бе поискана оставката на Божидар Лукарски. Сега той е сред деветимата кандидати за заместник-председател на партията.

Лукарски постави задача на приемника си да върне СДС в полето на голямата политика през консервативно-патриотичен съюз. Той се обяви срещу партньорство с "Демократична България", в който влизат ДСБ и "Да, България":

"Те самите се лутат и не могат да се определят дали са в лявото или в дясното".

Антон Койчев защити идеята на Лукарски. По думите му, днес СДС избира между живот и смърт, като смъртта ще дойде от обезличаващия съюз с партиите от "Демократична България": "Тези, които ни предадоха и разцепиха. Не, не съм съгласен".

Според Румен Христов, сега основната цел трябва да е добро представяне на местните избори, защото: "Местната власт е изключително важна. Чрез нея се овладява централната власт".

Той обеща на местните организации да получат право сами да решават с кого да се коалират. Така ще се определи и кои са подходящите за СДС партньори.

Новият лидер ще бъде избран от делегатите с тайно гласуване.

Д-р Емил Кабаиванов, кандидат за заместник-председател на партията заяви, че има три основни тенденции по отношение на позиционирането на СДС в дясното политическо пространство.

"Едната е да бъдем консервативно-патриотични и да търсим партньори в тази ниша. Другата е да се ориентираме към нашите традиционни партньори, идейно най-близки, като ДСБ или партиите, които се създадоха на основата на СДС. Третата е, че за всеки вид избори, трябва да подходим конкретно. Например за европейските избори след дебат, може да решим да се явим сами, дори с риск да не излъчим представител в ЕП. За месните избори местните структури имат свободата да създават местни принципни коалиции, като националният съвет ще им очертае рамката, но ще им даде свобода за създаването им", каза д-р Емил Кабаиванов, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че през есента ще състои друга Национална конференция без избори, на която ще бъдат обсъдени и приети философията, стратегията и тактиката на формацията за следващите десет години.