Част от ръководството на Съюза на демократичните сили призова за незабавно свикване на Национална конференция, на която членовете на Националния изпълнителен съвет /НИС/ да подадат оставки. Това се заявява в декларация на СДС.

Ето и пълният текст на декларацията:

"В името на единството на Съюза на демократичните сили, ние членовете на Националния изпълнителен съвет на СДС настояваме за незабавно свикване на Национална конференция и изразяваме категорична готовност за подаване на оставките си, веднага при насрочването ѝ!

Призоваваме и очакваме останалите членове на НИС (Божидар Лукарски, Костадин Марков, Валентин Станев, Тошко Иванов, Борислав Миланов, Методи Иков и Антон Койчев) да последват нашия пример.

С почит и уважение към всички членове и симпатизанти на най-старата демократична партия в България - Съюз на демократичните сили!"

Декларацията е подписана от Емил Кабаиванов - зам.-председател на СДС, Румен Христов - зам.-председател на СДС, Георги Ненков - председател на Национален щаб за избори на СДС, Георги Пилев - член на НИС на СДС, Станимир Станчев - член на НИС на СДС, Юлиян Леков - член на НИС на СДС.

Припомняме, че на предишния Национален съвет председателят Божидар Лукарски поиска да насочи партията към "консервативно-патриотична" коалиция с НФСБ, а структури на "сините" поискаха оставката му. Стигна се дори до бой.

 Румен Христов и Емил Кабаивнов се смятат за основни лица на опозиционния лагер.

 Кръговете около председателя вече опитаха да изключат недоволните с формалния мотив, че не са плащали членски внос, а днес буквално с колене и лакти стигнаха до "сценарий" за свалянето на Лукарски - при това, приписан на Иван Костов.

 Охранители, наети от Лукарски, не допускаха журналисти до залата.

Представителите на шестте структури на СДС, които Лукарски, искаше да изключи от партията, нахлуха в залата.