"Ситуацията относно поста на външния министър е неприятна и недобра. Надявам се бързо да се намери добро решение. Утре ще има съответното решение чрез указите на президента, както обяви самият той" - това каза в предаването в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Меглена Плугчиева, съветник на премиера Димитър Главчев. 

На нея самата били предложени министерски постове, но отказала, смятайки, че като съветник би била по-полезна в повече области. Освен това по думите ѝ има изключително добри кариерни дипломати, ако говорим за външно министерство: 

"Става дума за служебно правителство, в което ще бъдат включени повече експерти, а не политически оцветени. Аз съм била три пъти посланик на Германия, Швейцария и Лихтенщайн и в Черна гора, но винаги съм била политическа квота на Външно министерство. Спазвам принципите, човек като мен не е редно да поеме поста на външен министър в служебно правителство". 

По думите на Плугчиева в момента страната ни не стои добре в Европа и това трябва да се прекрати час по-скоро. "Димитър Главчев е поставен в изключително трудна ситуация и има нужда от хора, които имат управленски, политически и дипломатически опит", смята Плугчиева.

Тя отбеляза още, че има сериозна опасност относно Плана за възстановяване и устойчивост и плащането е под въпрос.

Вчера подобно напомняне направи и вицепрезиндетът Илияна Йотова, която каза: "Жалко е, че в настоящата ситуация България ще стои най-малко два месеца на едно място, докато същевременно е единствената страна в Европейския съюз, която не е стигнала до втория транш от Плана за възстановяване".