Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония. Това предложи съпредседателят ѝ от страна на Скопие проф. Драги Георгиев в интервю пред ТВ "Телма".

Той би бил съгласен комисията да замрази работа за една-две години, докато се нормализира политическата атмосфера между двете страни, защото именно Комисията била пречка пред това. Според него такова решение не би било страшно, ако цената на това е напредък напредък на всички други нива на преговори.

"Гледам на този политически жест като добра воля за отпускане на благотворната атмосфера по отношение на несигурните теми", казва проф. Драги Георгиев и подчертава, че съвместното отбелязване паметта на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие между български и северномакедонски представители е политическо решение, а не резултат от съгласуване с Комисията.

Вече две години Комисията работи по формулирането на текст, който да позволи такова честване, но съгласие по него няма, обяснява Георгиев. Той подчертава, че Историческата комисия още дебатира по делото и личността на легендарния революционер.

Георгиев посочва също така, че терминът "обща история", записан в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., според него е твърде общо формулиран и позволява на България да тълкува тази история като история на българския народ от 9 век до 1944 г.

"Според българските колеги общата история означава история на един народ - българският, от 9-и век до 1944 година, когато в рамките на Югославия се формира Народна република Македония и според тъклуването на българите е създаден македонският народ. Разбира се, ние влязохме в остър конфликт с тях, защото не приемаме такава интерпретация", казва Драги Георгиев и уточнява: "Ние можем да имаме обща история, като за пример бих дал Османската империя. Имаме обща история с всички балкански народи, които са били в рамките на тази империя, защото сме живеели в общи условия, населението е имало един владетел, плащали сме данъци".