Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов съди приемника си в служебния кабинет Стойчо Кацаров за клевета. Искът е на стойност 100 000 лева, съобщи "24 часа".

Делото е образувано пред Софийския градски съд в края на октомври миналата година, като съдът е допуснал предварително обезпечение на иска и е наложил обезпечителна мярка "запор" на банковите сметки на Кацаров.

Двамата вече бивши здравни министри разменяха неведнъж задочни реплики за мерките в пандемията, но най-вече за управлението на "Александровска", чийто директор беше Ангелов преди да стане министър в кабинета на ГЕРБ.

Отговорност за състоянието на Александровска болница носи лично предишният ѝ директор Костадин Ангелов, Кацаров, докато беше служебен здравен министър.

"Отговорността за това нещо е на г-н Ангелов и на правителството на ГЕРБ, което го е назначило за директор и не е контролирало начинът, по който е управлявал болницата. Безогледно са харчени пари, трупани са дългове. Разбира се, че ще бъде сезирана, нещо повече, обаче ви казах, ще настоявам сегашният съвет на директорите да предяви регресен иск към предишните ръководители, които са допуснали подобно разпарчетосване на тази болница", обвини той. Ангелов бе обвинен, че е отговорен за натрупването на дългове на лечебното заведение. Бяха визирани борчове от над 10,5 милиона лева дългове от януари 2019 до юни 2020 г.

Проверката е за периода, в който болницата е била управлявана от бившия здравен министър Костадин Ангелов. От встъпването му в длъжност като директор през 2013 г. до юни тази година болницата е с близо 70 млн. лв. загуби, обвини тогава Кацаров.

Докладът за дълговете на Александровска болница, изнесен от Здравното министерство, е саморазправа с политически опонент - така бившият директор на лечебното заведения Костадин Ангелов, отговори на данните изнесени по-рано днес.

Ангелов излезе с позиция, в която заяви, че когато става директор на болницата през 2013 г. тя вече е имала загуби от близо 30 милиона лева. Натрупаните задължения от този момент нататък до 2020 г. са били заради ремонт и обновяване на сградите на болницата.

През 2013 г. приходите на болницата са били близо 40 милиона лева, а в края на 2020 г. - над 77 милиона лева. Просрочените задължения са били намалени от 16 милиона лева на 8 милиона лева в края на миналата година, се казва още в позицията.

Всички сключени договори за разсрочване на задълженията са подписвани след преговори и са разглеждани от Съвета на директорите, посочва още Костадин Ангелов. Той подчерта, че проверките на прокуратурата и Агенцията за финансова инспекция са завършили без установени нарушения.

Ангелов видя в действията на служебния здравен министър личен конфликт. Съпругата на Кацаров е работила в Александровска болница през 2016 година. Три години по-късно тя е поискала по-висока заплата , но това ѝ било отказано.

Тогава, според Ангелов, Кацаров му е казал, че ще има проблеми. Другият довод на Ангелов в писмото е, че Кацаров имал интереси в строежа на нова частна болница край София.

Ангелов преди месеци обяви също така, че дава Кацаров на прокуратурата заради болница "Лозенец".