Историкът и политик от ВМРО доц. Милен Михов спечели делото срещу ръководството на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Той бе уволнен от ректора в навечерието на президентските избори, на които се яви като кандидат на ВМРО.

"Великотърновският районен съд призна за незаконна и отмени заповедта на ректора за моето уволнение, възстанови ме на длъжността доцент в катедра "Нова и най-нова история на България" и осъди университета да заплати общо 12 050,93 лв. обезщетения, съдебни разноски и държавни такси", съобщи във Фейсбук Михов, който бе избран за член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО на последния конгрес, а преди това бе години наред зам.-председател на партията.

"Решението подлежи на обжалване и аз съм сигурен, че това ще се случи, с което и разходите за Университета ще се увеличат. За съжаление ще ги платим ние, а не виновникът за това безумие", коментира Михов.

Доц. Милен Михов бе уволнен дисциплинарно от ректора на Великотърновския университет. Като причина за отстраняването му от ВТУ се позовават на Закона за висшето образование, където е посочено, че е забранено провеждането на политическа или религиозна дейност във висшето училище.

Самият Милен Михов потвърди във фейсбук страницата си за уволнението си, което бе факт на 3 септември тази година. И допълни, че това се случва за втори път. Той обясни дисциплинарното му изгонване със сигнал в прокуратурата, който е внесъл срещу ръководството.

"Първия път бях уволнен и след 2-годишна съдебна борба бях възстановен на работа. Заради мои критични позиции в качеството ми на член на академичната общност, изразени към органите на управление, бях репресиран, заплашван и накрая отново уволнен. Трудово-правният спор вече е в съда. С това на този етап темата за мен приключва" - заяви тогава бившият депутат.