Преустановяването на въоръжената конфронтация и предприемането на усилия за укрепване на мира в Близкия Изток са от ключово значение не само за Държавата Израел и Палестина, а и за целия свят. Това заяви днес президентът Румен Радев в телефонен разговор с президента на Държавата Израел Реувен Ривлин, съобщиха от прессекретариата на българския държавен глава.

Разговорът се е състоял по инициатива на президента Ривлин и на него са били обсъдени ескалацията на напрежение в региона на Близкия Изток през последните дни, при която са загинали десетки хора. Президентът Ривлин е отбелязал, че Държавата Израел се стреми към деескалация на напрежението, но държи на устойчивост в мирния процес, така че да не бъдат поставяни под заплаха животът и здравето на нито един гражданин.

България е дълбоко загрижена от бързото развитие на този конфликт и дадените човешки жертви, е посочил президентът Румен Радев. Държавният глава е заявил също така, че от ескалиращ военен конфликт няма да спечели никой. България високо цени приятелството си с Държавата Израел, както и с Палестина, и в рамките на своите възможности е готова да подпомогне усилията, за деескалация на напрежението, успокояване на обстановката и избягване на нови човешки жертви, е отбелязал още президентът Румен Радев.